Stavíme Fko od eduardu (Bf-109F Eduard 1:72)

Fridrich Eduard dvaasedmdesaty

Builds in progress
Jarek S.

Re: Stavíme Fko od eduardu (Bf-109F Eduard 1:72)

Příspěvek od Jarek S. »

Pojistovak píše: 08 srp 2023, 17:10 Ja jsem treba jeden z tech, kterym ta kabina na sebe sedla dobre.-) zadnou mezeru na plech tam. nemam.-)
U S-199 nebo u F? Bo u S-199 bez leptu je fakt mezera mezo čelním štítkem a odklopným překrytem, bo na styčné plochy lepíš z obou stran lept. A jestli ti to u ty avie vyšlo bez těch leptu bez mezeryx tak buď se ti smrsknul trup a nebo natahl překryt. :lol: :lol:
U F zatím nevím, zda to to řešili jinak, jen sem automaticky bral, že překryt bude přesněji s tím plechem sedět, než bez něj a škvíra bude i menší bo jde jen o jeden plíšek oproti aviim.
Olda Homola

Příspěvek od Olda Homola »

Laco Nagy píše: 08 srp 2023, 17:02
David Hényk píše: 08 srp 2023, 14:12Proč ale výrobci nedávají kompletní překryt pro neotevřenou kabinu je mi záhadou.
Kedysi na "inom" fóre jeden arogantný pán, vo vlákne na vychvalovanie svojich výrobkov a ovplyvňovanie mienky modelárov, na podobnú otázku v spojení s ulimátnou stavebnicou najlepšej a najkrajšej stíhačky 2. sv. vojny v 1/72, napísal - "Prosím vás, a kdo už teď staví modely se zavřenou kabinou...?" Takže tak...
Zrovna před chvílí jsem měl veelke nutkání na tom "inom" fóre napsat "ABYSTE SE Z TOHO EDUARDU NEPOSRALI" :?
2026:
1. Morane M.S.406C-1

Obrázek

MAGA! Make America Go Away!!
ujík

Příspěvek od ujík »

Tys byl vždycky hubatej. :lol:
Olda Homola

Příspěvek od Olda Homola »

bejvávalo...
2026:
1. Morane M.S.406C-1

Obrázek

MAGA! Make America Go Away!!
Lesný Ladislav

Příspěvek od Lesný Ladislav »

Ad David:
S lepty do chladičů mám stejnou zkušenost, nejenom pro křídelní, ale i podtrupový chladič. Popisuje to D. Szwarz při první stavbě tohoto typu na MF. Na str.2 jeho příspěvku je i obrázek návodu a ručně dopsaná čísla správných dílů.
S délkou pitotky neporadím, mám pouze výkresy z české verze Kagero (výkres F-4 je ve 2.dílu), ale tam je podměrečná, vůbec neodpovídá fotkám. Polským výkresům obecně moc nevěřím...
Kabina je opravdu dělaná na použití leptu 36 na čelním štítku. Bez leptu vznikne mezírka 0,25 mm (na mém modelu F-4), přední část a zadní část lepená Sidoluxem, barva na barvu. Mezera na střední díl mi vychází 9,90 mm, délka střední části kabiny je 9,65 mm. Ano, jsem strojař a ne truhlář, natož zedník. Nic proti těmto povoláním, jen ty míry bereme kapku odlišně... :) Tedy akorát na nabarvený lept. Spíše mi vadí síla stěny kabiny, místy až 0,9 mm a to je u 72 a otevřeného překrytu už dost znát. Nevím, zda technologické důvody, ale např. stará Tamka E-3 1:72 má sílu stěny pohyblivé části překrytu 0,6 mm. Aby bylo jasno, jsem prostý sprostý lepič, šupleru jsem vytáhnul jenom kvůlivá Tobě, jinak modely zásadně nepřeměřuji. =D> Mám se rád...
Díky za info o debondéru, také nějaký sháním. Nedal jsem dopustit na debondér Petra Douska, ale už je nesehnatelný.
2025 - 1:32 Bf 109G-10 ROA Revell
1:48 Grunau Baby IIB Fly (VMG), XQ-2 prototyp ICM, Q-2A USAF ICM, KDA-1 w/trailer ICM, 2 x Kettenkraftrad Tamiya, Kübelwagen Tamiya, Schimmwagen Tamiya,
1:72 3,7cm PaK 36 Sp. Armour, 7,5cm PaK 40 Sp. Armour, 15cm Nebelwelfer 41 Sp. Armour, Bf 109E-3 Rumun Tamiya
2026 - 1:48 V-1 (91.prototyp) Tamiya
1:72 Avia CS-199 Edu
Speedy

Příspěvek od Speedy »

Já měl poslední plnou lahvičku Debonderu, kterou jsem čerstvě otevřenou vzal na patlák a ve vlaku se mi vylila do batohu, protože víčko netěsnilo. Taky marně scháním Debonder. No budu muset kouknout do nějakého obchodu pro RC modeláře. :'-(
"Lepím z krabičky a vůbec se za to nestydím."
ujík

Příspěvek od ujík »

Tady to vypadá, že maj ještě Douska skladem.

https://rafale.cz/kategorie/dousek/
David Hényk

Příspěvek od David Hényk »

Lesný Ladislav píše: 08 srp 2023, 20:38 Ad David:
S lepty do chladičů mám stejnou zkušenost, nejenom pro křídelní, ale i podtrupový chladič. Popisuje to D. Szwarz při první stavbě tohoto typu na MF. Na str.2 jeho příspěvku je i obrázek návodu a ručně dopsaná čísla správných dílů.
S délkou pitotky neporadím, mám pouze výkresy z české verze Kagero (výkres F-4 je ve 2.dílu), ale tam je podměrečná, vůbec neodpovídá fotkám. Polským výkresům obecně moc nevěřím...
Kabina je opravdu dělaná na použití leptu 36 na čelním štítku. Bez leptu vznikne mezírka 0,25 mm (na mém modelu F-4), přední část a zadní část lepená Sidoluxem, barva na barvu. Mezera na střední díl mi vychází 9,90 mm, délka střední části kabiny je 9,65 mm. Ano, jsem strojař a ne truhlář, natož zedník. Nic proti těmto povoláním, jen ty míry bereme kapku odlišně... :) Tedy akorát na nabarvený lept. Spíše mi vadí síla stěny kabiny, místy až 0,9 mm a to je u 72 a otevřeného překrytu už dost znát. Nevím, zda technologické důvody, ale např. stará Tamka E-3 1:72 má sílu stěny pohyblivé části překrytu 0,6 mm. Aby bylo jasno, jsem prostý sprostý lepič, šupleru jsem vytáhnul jenom kvůlivá Tobě, jinak modely zásadně nepřeměřuji. =D> Mám se rád...
Díky za info o debondéru, také nějaký sháním. Nedal jsem dopustit na debondér Petra Douska, ale už je nesehnatelný.
Ahoj Láďo, díky moc za odpověď na některé mé otázky a vytažení šuplery :) . S tím leptem tak nějak počítám a jsem zvědavý jak to tedy sedne u mě. Dám určitě vědět v dalším reportu ze stavby. Jinak souhlasím, že ta kabina je silná a mohla být užší, ale stěžovat si nikde nebudu..nemělo by to smysl.

To All: Za sebe nemůžu Ammo ani AK debondéry doporučit, ale jak jsem psal..lepím výhradně se vteřiňákem Alteco D a s ničím jiným.
Obrázek
David Hényk

Jarek S. píše: 08 srp 2023, 17:18 Jo ten výkres
Jarku díky! Vypadá to, že Master použil podobný výkres.
Obrázek
David Hényk

Laco Nagy píše: 08 srp 2023, 17:02
David Hényk píše: 08 srp 2023, 14:12Proč ale výrobci nedávají kompletní překryt pro neotevřenou kabinu je mi záhadou.
Kedysi na "inom" fóre jeden arogantný pán, vo vlákne na vychvalovanie svojich výrobkov a ovplyvňovanie mienky modelárov, na podobnú otázku v spojení s ulimátnou stavebnicou najlepšej a najkrajšej stíhačky 2. sv. vojny v 1/72, napísal - "Prosím vás, a kdo už teď staví modely se zavřenou kabinou...?" Takže tak...
Hoj Laco, tak nějak si to i vybavuju a v žádném případě jsem neměl v plánu se zeptat na MF, aby se mi ještě k podobné odpovědi dostalo i pozornosti od místních rozkuřovaček. Možná až narazím na nějakého normálního výrobce tak se zeptám osobně.
Obrázek
David Koktavý

Příspěvek od David Koktavý »

Pěkný Davo.
Já tak nějak plánuji v rámci průběžnosti tohoto tématu další stavbu. Jen ještě nevím jestli to bude F-ko, nebo třeba už nová G2. Momentálně se jimi bavím a stavím G2 od AZ a Finemolds.
Obrázek
David Koktavý

Příspěvek od David Koktavý »

Skřivan píše: 06 srp 2023, 16:27 Já bych se i přidal ale mám jen přerostlé eFka :grin: :grin:
Tož nevymlovej sa a přidaj sa =;
Obrázek
Skřivan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Skřivan »

Tož ja sa nevymluvam, ale s tímhle by mě asi hnali :lol:
https://www.scalemates.com/cs/kits/edua ... b--1015042
Daniel Křivánek
Na modelech mám drobné nedostatky, které oborníky dráždí, ale laik si jich ani nevšimne.
„Můžete s tím nesouhlasit, můžete se dokonce i rozčilovat, ale to je asi tak všechno, co s tím můžete dělat.“
8-)
Obrázek
Michal Vyparina

Příspěvek od Michal Vyparina »

Za mě bych proti nebyl, ale v tomto tématu jsem jen čumil. To je na Patrikovi, jako zakladateli tématu.
"Věřím v Boha a své pistole." - škpt. Václav Morávek
"Deus vult!" - pokřik křižáků před bojem s nevěřícími
"Jdi, poutníče, a zvěstuj Lakedaimonským
že my tu mrtvi ležíme, jak zákony kázaly nám." - epitaf mrtvým hrdinům Sparty po bitvě u Thermopyl
Jarek S.

Příspěvek od Jarek S. »

Tak si to dej solo jako já..
Odpovědět Předchozí témaNásledující téma

Zpět na „Stavby“