P-47 D Razorback, 1/72
Re: P-47 D Razorback, 1/72
A proč ne džbánková skupinka...
Teda Davo, to je mazec! Za 9 dní postavit takhle krásný model.
To já asi nikdy nedokážu. To by ty nasyslené zásoby ubývaly.....
A můžeš napsat co všechno s nimi barvíš? Já markery před 3-mi týdny pořídil, ale ještě jsem je nevytáhl z té pěkné krabičky. Že bych měl inspiraci a důvod na použití.David Koktavý píše: ↑05 srp 2025, 07:48 Stavbu taky hodně zpříjemnilo a urychlylo používání markerů od AK.
A proč ne?
- Lesný Ladislav
GPS hospody?
Krásný model a za necelé 2 týdny? Jakým lepidlem lepíš? Případné propadliny ve spojích trupu...
AK markery by mne také zajímaly. Z jejich interiérové sady odpovídá odstínově pouze RLM66, ostatní jsou světlejší, RLM02 u mne hodně do žluta. Už jsem viděl i použití britské šedozelené pouze na zesvětlení vystouplých žeber a podélníků v kokpitu na základ Gunze. Co používám já, tak 001 Rubber black na kola a černé věci v kokpitech. Celou vrtuli jsem ještě nezkoušel. 012 Wood base jako základ pro dřevo. Bude s ní pádlo. 004 Yellow RAL 1003, palivová trubka na Mezkovi snesla 3 nátěry, ten průhledný plast je na toto blbej, ale pak dobrý. Nepoužíváš 013 Chipping? Podle mne ten hrot na to není, je hodně měkký. Ale prý se s těmito markery může dělat i předstínování paneláže před barvením. Ale to jsem nezkoušel, vadíla by mi ta ostrá hrana okraje čáry, raději bych jemný přechod.
2025 - 1:32 Bf 109G-10 ROA Revell
1:48 Grunau Baby IIB Fly (VMG), XQ-2 prototyp ICM, Q-2A USAF ICM, KDA-1 w/trailer ICM, 2 x Kettenkraftrad Tamiya, Kübelwagen Tamiya, Schimmwagen Tamiya,
1:72 3,7cm PaK 36 Sp. Armour, 7,5cm PaK 40 Sp. Armour, 15cm Nebelwelfer 41 Sp. Armour, Bf 109E-3 Rumun Tamiya
2026 - 1:48 V-1 (91.prototyp) Tamiya
1:72 Avia CS-199 Edu
1:48 Grunau Baby IIB Fly (VMG), XQ-2 prototyp ICM, Q-2A USAF ICM, KDA-1 w/trailer ICM, 2 x Kettenkraftrad Tamiya, Kübelwagen Tamiya, Schimmwagen Tamiya,
1:72 3,7cm PaK 36 Sp. Armour, 7,5cm PaK 40 Sp. Armour, 15cm Nebelwelfer 41 Sp. Armour, Bf 109E-3 Rumun Tamiya
- David Koktavý
Koukám, je tu hodně ohlasů, to mně těší.
Vezmu to popořadě. Džbánková skupinovka, proč ne. Zásob v kitníku je dost. A když bude nedostatek, vytáhnu easy kit od Revellu z 5 dílů
Už delší dobou lepím v kombinaci vteřiňák (Hlavní spáry)/ svařovák (vedlejší spáry jako náběžka/odtokovka,SOP) / MRP tmel (hořčice) sqvělý čas schnutí a minimum propadu. Vteřiňák se nejlíp brousí, když je čerstvý, takže dám k sobě 1/2 trupu, objedu vteřiňákem nechám zaschnout a hned vybrousím do hladka.
Ad Fixery - zpočátku jsem byl velice skeptický, ale postupně to přešlo přes rozpaky v nadšení. Na fotce jsou vidět 3 druhy .
1. Vrchní je koupený "prázdný štětec" v uměleckých potřebách , naplněný Valejem Model Color. - zatím zkušební provoz. Vypadá to fajn, natírá se s tím jako s Valejem a odpadá míchání lahve a hlavně umývání štětce.
2. Prostřední je nová řada barev PLAYMARKER od AK - (Vodou ředitelné) zatím dobrá zkušenost
3. AK Markery - Zatímco u 1. a 2. se člověk potýká s neduhy vodovek, tzn. je potřeba dát na holý plast několik vrstev, protože barva tvoří kapičky, tak u AK Markerů je tohle mnohem lepší. I když třeba bílá hůře kryje.
Nevýhoda 2. a 3. je v odstínech, proto zkouším variantu č.1
Co se týče konkrétního použití, tak obecně, pouze malé plochy. Tzn. kokpity, detaily apod. U P-47 co si pamatuji tak černá v kokpitu, část motoru RLM66, válce stříbrná, pneumatiky Tire Black, žlutá - koncové oblouky. Zkoušel jsem odlišení panelů. Na NMF jsem obarvil panel Gunmetalem a znovu lehce přestříkal původní stříbrnou. Velké plochy nejsou hezké, takže na křídlech je to vymaskováno, ale malé krytky na trupu jsou tínhle způsobem, kde odpadá pracné maskování.
Tož ve stručnosti tak....
P.S. Ještě poznámka k hrotů. 1. a 2. jsou štětcové, tzn. o něco lepší na detaily, hůře přenášejí barvu. U 3. je tvrdý "houbový" . Na malování detailu horší, ale dá se. Nevýhoda je, že se časem špička jakoby trhá. Snažím se ji šetřit nanášením barvy "tupováním" tak aby se hroz přes nerovnosti neopotřebovával, ale ne vždy se daří...
Vezmu to popořadě. Džbánková skupinovka, proč ne. Zásob v kitníku je dost. A když bude nedostatek, vytáhnu easy kit od Revellu z 5 dílů
Už delší dobou lepím v kombinaci vteřiňák (Hlavní spáry)/ svařovák (vedlejší spáry jako náběžka/odtokovka,SOP) / MRP tmel (hořčice) sqvělý čas schnutí a minimum propadu. Vteřiňák se nejlíp brousí, když je čerstvý, takže dám k sobě 1/2 trupu, objedu vteřiňákem nechám zaschnout a hned vybrousím do hladka.
Ad Fixery - zpočátku jsem byl velice skeptický, ale postupně to přešlo přes rozpaky v nadšení. Na fotce jsou vidět 3 druhy .
1. Vrchní je koupený "prázdný štětec" v uměleckých potřebách , naplněný Valejem Model Color. - zatím zkušební provoz. Vypadá to fajn, natírá se s tím jako s Valejem a odpadá míchání lahve a hlavně umývání štětce.
2. Prostřední je nová řada barev PLAYMARKER od AK - (Vodou ředitelné) zatím dobrá zkušenost
3. AK Markery - Zatímco u 1. a 2. se člověk potýká s neduhy vodovek, tzn. je potřeba dát na holý plast několik vrstev, protože barva tvoří kapičky, tak u AK Markerů je tohle mnohem lepší. I když třeba bílá hůře kryje.
Nevýhoda 2. a 3. je v odstínech, proto zkouším variantu č.1
Co se týče konkrétního použití, tak obecně, pouze malé plochy. Tzn. kokpity, detaily apod. U P-47 co si pamatuji tak černá v kokpitu, část motoru RLM66, válce stříbrná, pneumatiky Tire Black, žlutá - koncové oblouky. Zkoušel jsem odlišení panelů. Na NMF jsem obarvil panel Gunmetalem a znovu lehce přestříkal původní stříbrnou. Velké plochy nejsou hezké, takže na křídlech je to vymaskováno, ale malé krytky na trupu jsou tínhle způsobem, kde odpadá pracné maskování.
Tož ve stručnosti tak....
P.S. Ještě poznámka k hrotů. 1. a 2. jsou štětcové, tzn. o něco lepší na detaily, hůře přenášejí barvu. U 3. je tvrdý "houbový" . Na malování detailu horší, ale dá se. Nevýhoda je, že se časem špička jakoby trhá. Snažím se ji šetřit nanášením barvy "tupováním" tak aby se hroz přes nerovnosti neopotřebovával, ale ne vždy se daří...
- David Koktavý
ˇA tedˇ zpět k modelu. Na fotce aktuální stav. Bohužel nevýhoda vteřinového spoje je , že je křehký. Tady mi to na hřbetu nějak prasklo při manipulaci, což se mi tedy vůbec nestává. Mám tu spáru přejetou MRP tmelem, který ještě musím přeleštit.
- Skřivan
- Kontaktovat uživatele:
Dobře ty 
- Olda Homola
jo Davídek,
to je náš stachanovec!
to je náš stachanovec!
2026:
1. Morane M.S.406C-1

MAGA! Make America Go Away!!
1. Morane M.S.406C-1

MAGA! Make America Go Away!!
Jak se s tímto tmelem pracuje? Já jsem používal tekutý tmel od AMMO a nebyl jsem moc spokojený. Stávalo se mi, že se tmel při broušení/leštění "vytrhával".David Koktavý píše: ↑06 srp 2025, 11:24 Mám tu spáru přejetou MRP tmelem, který ještě musím přeleštit.
Rozpracováno:
Yak-40 ČSA | Spitfire Mk.Ia| Spitfire Mk.Vc | Panzerkampfwagen I Ausf.B
Hotovo
Hotovo
Jestli můžu, tak mě se s ním pracuje dobře..ale jinak je to o něco lepší než klasická šedá tamka, která mi přijde spíš jako hustej surf, než ten tmel co to byl dřív.
Ze šedého tmelu od Tamky mám úplně stejný pocit. Oproti dřívějšku je víc tekutý.
Rozpracováno:
Hotovo
Hotovo
- Lesný Ladislav
Děkuji za obsáhlou odpověď.
S dovolením se vrátím k tomu vteřinovému lepidlo. Takže, aby zateklo mezi poloviny trupu, používáš Ultra řídké (např. : https://www.mn-modelar.cz/hot-bolt-ultr ... -71g-69381)? A když je řídké, zatmelí ještě případnou spáru polovin trupu?
Pod markery dáváš surf? Máš zkušenosti s jejich držením při použití maskovací pásky?
S dovolením se vrátím k tomu vteřinovému lepidlo. Takže, aby zateklo mezi poloviny trupu, používáš Ultra řídké (např. : https://www.mn-modelar.cz/hot-bolt-ultr ... -71g-69381)? A když je řídké, zatmelí ještě případnou spáru polovin trupu?
Pod markery dáváš surf? Máš zkušenosti s jejich držením při použití maskovací pásky?
2025 - 1:32 Bf 109G-10 ROA Revell