Ahoj Laco,
paráda, gratuluji k dokončení a těším se až to bude v galerii
Ty podvozkové nohy kdysi rozhodly že do Airfixu nepůjdu. Ty plnicí otvory na nádrži mně překvapily . To musel dělal skutečný profík
Po dlhom čase, využijúc vianočný čas a pokoj od práce som konečne zavŕtal do ďalšej stavebnice.
Svet plastikových modelárov sa teraz vytešuje na I.A.R. 80 od IBG, tak som aj ja vytiahol stavebnicu tohto "romanescu dlhonosáňa" od Amodel-u.
Už pri prvom, zbežnom pohľade do krabice som tušil, že tu bude práce ako na kostole. Staval som už model od Amodelu (HA-1109K-1L Tripala), tak som vedel do čoho idem. Nezaškodí čo-to aj vedieť o predlohe, tak som preskúmal net ohľadne podkladov a zohnal si výbornú publikáciu od Radu Brinzana - Vanator Romanian Hunter: The I.A.R.80 and I.A.R.81 in Ultimate Detail
Prvá vec, ktorú som zistil bola, že stavebnica má žiaľ opačne otáčajúcu sa vrtuľu, ako predloha, tak som musel prehrabať vrakovisko a nájsť ľavotočivú vrtuľu (z pohľadu pilota), ktorá by sa dala upraviť do tvaru podobného predlohe. Následovala výroba pútacích pásov z Tamiya pásky a drôtu. Chudák rumuský pilot - spodná časť pásov bol len jeden kus popruhu, ktorý bol vedený medzi nohami... Poskladal som kokpit (pomôcť mi musela vyššie uvedená publikácia, lebo návod je veľmi skúpy), nastriekal striebornou a napustil čiernym washom. Zároveň som poskladal motorový kryt a vlepil mierne obrúsený motor a celé nastriekal kovovou farbou.
Díky Zdendo za prejavenú dôveru, podporu a optimizmus
Zatiaľ mi najväčšie obavy spôsobuje napr. absencia akéhokoľvek ukotvenia podvozkových nôh..., inštalácia stožiaru antény, ktorá má prechádzať skrz rámu čelného štítku..., ako aj ďalšie "dobroty"...
No ale ako aj slepý povedal - uvidíme... (a šiel do kina na nemý film )
Medzitým trup zavretý. Trochu bolo treba presvedčiť pravú polovicu trupu, aby pri kýlovke príliš neodstávala od druhej polovice, ale trochu pribrusovania a lícovania a šlo to. V mieste spojenia s kýlovkou bude treba trochu tmeliť, ale to k modelarine patrí...