Láďovo vymetání zpod stolu...
Re: Láďovo vymetání zpod stolu...
Hmm jak na to koukám, docela bych mohl dorazit tu svou 48 V-1 od SH...
- Lesný Ladislav
Jako kluk jsem hltal romány Eduarda Štorcha a můj nejoblíbenější film byla Cesta do pravěku. A jak se prokousávám prostorem pod stolem, připadám si jako archeolog. Jen místo cestování časem dějinnými epochami cestuji a nalézám své kdysi rozdělané modely. Ano, souhlas, rozdělávat (a nedodělávat) modely by mi šlo...
Upřímně závidím modelářům, kteří mají na stole jeden model a další rozdělají až po dokončení toho na stole. Pátral jsem v paměti a ke svému ulehčení jsem si vzpomněl pouze na jednoho a to vedoucího KPM Jihlava Petra Š. . Ufff, zdá se tedy, že je nás povícero ...
Takže další krabka, pravda, je kapku zaprášená... A jak se už přece jenom kapku znám, tak Fokouš v ní určitě nebude... Aha, řečeno slovy odborníka - Trias ("T" jako Technika). Prča bude až se dostanu do Permu ("P" jako ponorky)...
A4/V2 prototyp 1:72 Special Armour
A4/V2 1:72 Special Armour
Vidalwagen "V2 Road Transporter" 1:72 Special Armour
Pokud by byl problém s občasnou technikou, smáznu.
Takže další krabka, pravda, je kapku zaprášená... A jak se už přece jenom kapku znám, tak Fokouš v ní určitě nebude... Aha, řečeno slovy odborníka - Trias ("T" jako Technika). Prča bude až se dostanu do Permu ("P" jako ponorky)...
A4/V2 prototyp 1:72 Special Armour
A4/V2 1:72 Special Armour
Vidalwagen "V2 Road Transporter" 1:72 Special Armour
Pokud by byl problém s občasnou technikou, smáznu.
2025 - 1:32 Bf 109G-10 ROA Revell
1:48 Grunau Baby IIB Fly (VMG), XQ-2 prototyp ICM, Q-2A USAF ICM, KDA-1 w/trailer ICM, 2 x Kettenkraftrad Tamiya, Kübelwagen Tamiya, Schimmwagen Tamiya,
1:72 3,7cm PaK 36 Sp. Armour, 7,5cm PaK 40 Sp. Armour, 15cm Nebelwelfer 41 Sp. Armour, Bf 109E-3 Rumun Tamiya
2026 - 1:48 V-1 (91.prototyp) Tamiya
1:72 Avia CS-199 Edu
1:48 Grunau Baby IIB Fly (VMG), XQ-2 prototyp ICM, Q-2A USAF ICM, KDA-1 w/trailer ICM, 2 x Kettenkraftrad Tamiya, Kübelwagen Tamiya, Schimmwagen Tamiya,
1:72 3,7cm PaK 36 Sp. Armour, 7,5cm PaK 40 Sp. Armour, 15cm Nebelwelfer 41 Sp. Armour, Bf 109E-3 Rumun Tamiya
A proč? Raketa to přece líta.. sice občas místo letu ke hvězdám spadne na londýn, ale to už je detail.
Mě občasná technika nijak neuráží a na zbytek nemusíš brát zřetel. 
Posílám rakety na Měsíc a semtam trefím Londýn. Werner von Braun. 
"Lepím z krabičky a vůbec se za to nestydím."
- Lesný Ladislav
Ofiko je V2 velmi zajímavá. První sériově vyráběná a použitá balistická rachejtle na světě, první zařízení, které se dostalo do vesmíru a první, které, tedy až po válce v roce 1946 v USA, pořídilo první fotografie Země z vesmíru. Vývoj zahájen v třicátých letech min. století, první prototyp při motorové zkoušce explodoval (březen 1942), úspěšný start až 4. prototyp. Nálet na Peenemünde je dostatečně znám. Zformovány 3 dělostřelecké pluky, které v období 8.9.1944 - 27.3.1945 odpálily 3 165 raket. Musím přiznat, že toto celkové číslo mne dost překvapilo... Cíle - Londýn, Norwitch, Paříž, Lille, belgická města a s postupem spojenců i např. Remagen. Druhé překvápko pro mne bylo, že nejvíce raket V2 bylo odpáleno na Antverpy - 1610 ks. Obrana prakticky neexistovala, pouze spojenecké napadání dopravních sítí a např. velmi účinné se ukázaly britské dezinformace o dopadu raket, díky kterým se podařilo část raket nasměrovat mimo Londýn.
Takže sériové provedení V2 s vypouštěcí stolicí. Zapomněl jsem jakou barvou jsem ji stříkal, předpokládám nějakou Model Masterkou, kterou již nemám, takže vozík je Tamka XF-60. Rozdíl v barvě je vidět, ale žíly mi to netrhá... Odřeniny tupovány molitanem Tamkou XF-9 Hull Red, matný lak Gunze C182, pigmenty CMK.
Takže sériové provedení V2 s vypouštěcí stolicí. Zapomněl jsem jakou barvou jsem ji stříkal, předpokládám nějakou Model Masterkou, kterou již nemám, takže vozík je Tamka XF-60. Rozdíl v barvě je vidět, ale žíly mi to netrhá... Odřeniny tupovány molitanem Tamkou XF-9 Hull Red, matný lak Gunze C182, pigmenty CMK.
Moc pěkné. 
Jako V2 a celkově ty něm. rakety byly hodně zajímavý.
Mimochodem fakt povedený ten model.
Mimochodem fakt povedený ten model.
Paráda 
"Jakmile se k moci dostanou důstojníci, zavládnou nedůstojné poměry."
- Lesný Ladislav
Děkuji, pánové! 
- Lesný Ladislav
A pokračování.
A4/V2 prototyp, 1:72 Special Armour. Model jsem získal bez krabky, návodu a dekálů. Tím bylo limitováno zbarvení. 3 kamo v bíločerném zbarvení mají na trupu mezi kormidly obrázky, např. čarodějnice, žena na Měsíci, atlet. Pouze 4tá střela nese zbarvení bez obrázků a to kombinace prototypů a olivové RAL6003 jako sériové kusy.
A to bych ani nebyl já, kdybych si stavbu něčím "nevylepšil"...
Dostal jsem totiž úplně vynikající (rozuměj přímo debilní) nápad použít zásobu starých syntetických barev Agama. Co s nimi, když jich mám doma tolik, že ... A když říkám starých, tak opravdu byly pořízeny před cca 25ti lety. A k nim odpovídající ředidlo Agama. No, pozdě jsem si vzpomněl na jejich vlastnost - nezasychavost. Jak mi před lety N1K1, nastříkaný zelenou z řady na Japíky, lepil ještě po týdnu... A když jsem to říkal panu Ing. R., zástupci fy. Agama, který jezdil na soutěže do Jihlavy, ještě ze mne udělal blbce, že neumím rozmíchat barvu. Naštěstí se ke mně přidalo víc chlapů s podobnou zkušeností. Takže stolice, tanková šedá Agama, nechal jsem jí 2 dny na zaschnutí, pak lesklý lak Gunze, černomodrý wash, matný lak C182, 2 dny schnutí a stolice lepí... Normálně přes 2 vrstvy laku... Mělo to jedinou výhodu, když jsem tupoval pigmenty, nemusel jsem je fixovat, drží jak přibitý...
Takže pápá syntetiky, nechám si jen lihové!
A4/V2 prototyp, 1:72 Special Armour. Model jsem získal bez krabky, návodu a dekálů. Tím bylo limitováno zbarvení. 3 kamo v bíločerném zbarvení mají na trupu mezi kormidly obrázky, např. čarodějnice, žena na Měsíci, atlet. Pouze 4tá střela nese zbarvení bez obrázků a to kombinace prototypů a olivové RAL6003 jako sériové kusy.
A to bych ani nebyl já, kdybych si stavbu něčím "nevylepšil"...
-
Michal Vyparina
Syntetiky ano, ale né od Agamy. Ty doma taky nemám a nechybí mi. Stejná i horší zkušenost.
"Věřím v Boha a své pistole." - škpt. Václav Morávek
"Deus vult!" - pokřik křižáků před bojem s nevěřícími
"Jdi, poutníče, a zvěstuj Lakedaimonským
že my tu mrtvi ležíme, jak zákony kázaly nám." - epitaf mrtvým hrdinům Sparty po bitvě u Thermopyl
"Deus vult!" - pokřik křižáků před bojem s nevěřícími
"Jdi, poutníče, a zvěstuj Lakedaimonským
že my tu mrtvi ležíme, jak zákony kázaly nám." - epitaf mrtvým hrdinům Sparty po bitvě u Thermopyl
- Lesný Ladislav
Pokračujeme s přepravníkem...
Tentokrát jsem s barvou neriskoval, takže Tanková šedá C40, tedy šedá, když jsem srovnal, tak je tmavší než RLM66. Až budu potřebovat NE úplně černou, např. na nočníky, mám jasného favorita. A protože jsem stará škola, a např. s oleji ještě moc nekamarádím, tak nejdříve 1. zesvětlení pod úhlem 45°, následně 2. ještě větší zesvětlení pod 90°, tedy přímo shora. Následovalo tupování odřenin XF-9, trošku stříbrná pastelka a první vrstva celkového zaprášení. Posloužila akrylová Tamka XF-57 Buff, ředěná Isopropylalkoholem (IPA) a hodně malý tlak. S tímto ředidlem rychle zasychá (bohužel i na trysce) a tak na model dopadá spíše jako prach - fakt práší. Použitý zubní karáček sem tam + tupování samozřejmě bez barvy, na odstranění jednolitosti prachu a vznik malých odřeninek na původní šedou.
Tentokrát jsem s barvou neriskoval, takže Tanková šedá C40, tedy šedá, když jsem srovnal, tak je tmavší než RLM66. Až budu potřebovat NE úplně černou, např. na nočníky, mám jasného favorita. A protože jsem stará škola, a např. s oleji ještě moc nekamarádím, tak nejdříve 1. zesvětlení pod úhlem 45°, následně 2. ještě větší zesvětlení pod 90°, tedy přímo shora. Následovalo tupování odřenin XF-9, trošku stříbrná pastelka a první vrstva celkového zaprášení. Posloužila akrylová Tamka XF-57 Buff, ředěná Isopropylalkoholem (IPA) a hodně malý tlak. S tímto ředidlem rychle zasychá (bohužel i na trysce) a tak na model dopadá spíše jako prach - fakt práší. Použitý zubní karáček sem tam + tupování samozřejmě bez barvy, na odstranění jednolitosti prachu a vznik malých odřeninek na původní šedou.
Já dělal s Agamama nejdříve se syntetikama hned jak se začaly vyrábět. Předtím jsem měl i pár těch původních lihových ve skleničkách. To bylo někdy 1994-5? Ty Emailový Agamy byly v podstatě srovnatelné s Revellkama. Pamatuju si, že jsme s nima jako kluci byli hrozně spokojený. Po roce 2000 se změnila receptura kvůli novým pravidlům, kvli kterým nesmí bravy obsahovat olovo a další nebezpečný látky. Ty barvy šli neskutečně z kopce. Nekrylo to a neschlo to. Každý odstín stejné barvy byl jiný. Takže pokud jste měli nabarvený model a došla vám barva, tak tou novou už to mělo jiný odstín. Navíc se stávalo, že to neschlo třeba i po 14 dnech a to jsem tu barvu míchal fakt poctivě. Přišlo mi to jak kdyby jste natíraly tenkovrstvou lazurou a i to tak smrdělo. S panem Rozsypalem jsem o tom mluvil několikrát na soutěžích a on mi taky tvrdil, že s tím nemají problémy. Po tom co mi tvrdil, že se stejnýma barvama natíral doma plot jsem si řekl, že nemá cenu se s ním bavit. Akrylový Agamy byl další problém. Kolikrát jste koupili barvu a za 14 dní to byla pouze obarvená zkažená voda. Jediný co bylo dobrý byly ty laky a metalický odstíny. Lihový barvy jsem používal celkem dlouho, ale tam mi vadilo, že světlé odstíny byly v podstatě někdy jako obarvený lak a nekrylo to. Třeba bílá, světle šedá, žlutá, okrová atd. Tak jsem se na to vyprdnul a používal Tamiye a Gunze C. Kvůli zdraví jsem je před 2 roky prodal a koupil Vallejo. Není to žádný zázrak, ale aspoň v zimě nezvracím po 4 hodinách stříkání ve zmrzlém pokoji.
- Lesný Ladislav
Doděláno metodou ŽÁVES (Žádný Velký Xraní) ... Podklady na to nejsou, našel jsem jedinou fotku zepředu. Model jsem potřeboval pod A4/V2, kdy jsem chtěl startovací stolici v přepravní poloze a řešil jsem kam s rachejtlí. Největší zdržovačka byla se začištěním trubkové konstrukce a hlavně s koly, které jsem měl přesazené skoro o 0,5 mm. Takže ve výsledku jsou na průměru menší než by měly být, já to vím, nyní i Vy, ale to je tak všechno, co s nimi chci dělat ...