A.E.C. 854 6 x 6 Fuel Bowser, Airfix 1/76 - Hotovo!
A.E.C. 854 6 x 6 Fuel Bowser, Airfix 1/76 - Hotovo!
Aj keď som po dokončení Lancastra napísal, že sa zapojím do nejakej ďalšej tohtoročnej skupinovky, tak sa to odkladá, lebo pri fotení Lancastra som si uvedomil, že by sa k mojim britským bombardérom hodila nejaká technika. Spomenul som si, že mám (okrem naskrblených a nedotknutých) niekde rozostavanú stavebnicu (čiastočne vrak) Matadora, ktorého som dostal už v popisovanom stave. Vyhrabal som ho z útrob skrine a urobil inventúru dielov, a zistil som, že spolu s nejakými dielmi z delostreleckého ťahača Matador, z toho pôjde poskladať jedna cisterna. Začal som hľadať a študovať materiály na nete a zistil som, že Airfix opäť urobil akéhosi mačkopsa, lebo interiér tzv. "účelov" (cisternári, s ktorými som slúžil na letisku počas ZVS tak volali skriňu na cisterne, kde boli ventily, páčky, a hadice a celkove ovládanie) v stavebnici je z neskoršej, povojnovej verzie AVTUR. Tak som sa ešte viac utvrdil v stavbe z toho rozostavaného vraku, ale so zavretou zadnou skriňou - účelmi. Ďalej som zistil aj to, že Airfixom vyrábaná cisterna je už verzia s jednoduchou drevenou strechou kabíny, neoficiálne označovanou ako Mk.II a na letiská sa dostala až v priebehu roku 1942 a neskôr. Pri mojom Lancastrovi by to nebol problém, ten lietal až na prelome rokov 1944/45, ale chcem cisternu príležitostne "aranžovať" aj k už postavenému Halifaxu a do budúcnosti chystanému Stirlingu (obaja lietali v roku 1941). Budem sa snažiť preto Matadora postaviť v prvej verzii s plechovou strechou a s rezervným kolesom na ľavej strane, ktoré sa podľa netu začali objavovať na letiskách RAF niekedy od jari 1941.
Toľko na úvod. Dúfam, že sa mi to v dohľadnom čase podarí dotiahnuť do konca a verím tomu, že to nedopadne ako americká cisterna, ktorú staviam už cez 13 rokov. Ale Briti sú mi predsa len o niečo bližší, ako tí spoza "mláky", tak snáď...
Toľko na úvod. Dúfam, že sa mi to v dohľadnom čase podarí dotiahnuť do konca a verím tomu, že to nedopadne ako americká cisterna, ktorú staviam už cez 13 rokov. Ale Briti sú mi predsa len o niečo bližší, ako tí spoza "mláky", tak snáď...
Naposledy upravil(a) Laco Nagy dne 05 srp 2023, 10:55, celkem upraveno 2 x.
Pozor na neschopných - sú schopní všetkého!
-
Michal Vyparina
Re: A.E.C. Matador, Airfix 1/76
Na tohle se těším. Držím palce
"Věřím v Boha a své pistole." - škpt. Václav Morávek
"Deus vult!" - pokřik křižáků před bojem s nevěřícími
"Jdi, poutníče, a zvěstuj Lakedaimonským
že my tu mrtvi ležíme, jak zákony kázaly nám." - epitaf mrtvým hrdinům Sparty po bitvě u Thermopyl
že my tu mrtvi ležíme, jak zákony kázaly nám." - epitaf mrtvým hrdinům Sparty po bitvě u Thermopyl
Konečne zasklené a zamaskované okná (niektoré som robil aj 5 x, a ešte stále nepasujú úplne) a zlepená kabína. Nabudúce príde na radu nová strecha...
-
Michal Vyparina
Hezký makej
"Věřím v Boha a své pistole." - škpt. Václav Morávek
Makám, makám... Strecha hotová... 
Edit: opravil som názov vlákna keďže som sa dočítal, že Matador bol u A E.C. dvojnápravový, pôvodne delostrelecký ťahač s pohonom 4x4, z ktorého s použitím podvozku z pripravovaného vozidla Marshall 6x6 vznikla táto letištná cisterna. Názov Matador 6x6 dal vozidlu údajne až Airfix v 60. rokoch, keď uvádzali na trh túto stavebnicu.
Edit: opravil som názov vlákna keďže som sa dočítal, že Matador bol u A E.C. dvojnápravový, pôvodne delostrelecký ťahač s pohonom 4x4, z ktorého s použitím podvozku z pripravovaného vozidla Marshall 6x6 vznikla táto letištná cisterna. Názov Matador 6x6 dal vozidlu údajne až Airfix v 60. rokoch, keď uvádzali na trh túto stavebnicu.
- Olda Homola
Re: A.E.C. 854 6 x 6 Fuel Bowser, Airfix 1/76
Obdiv! 
2026:
1. Morane M.S.406C-1

MAGA! Make America Go Away!!
1. Morane M.S.406C-1

MAGA! Make America Go Away!!
Pokračovanie - skrečnutý základ držiaku rezervného kolesa... ešte treba dorobiť predný rám. Musím skúsiť urobiť to tak, aby sa dalo koleso umiestniť dodatočne. Bolo by to jednoduchšie kvôli maľovaniu.
Konečne som sa dostal k tomu, že som nastriekal základné časti surfacerom (je to nový Aqueous).
Vyrobil som aj novú protipožiarnu prepážku. Je z priehladnej dosky (obal z CD/DVD), lebo v horných rohoch má mať trojuholníkové okná. Z pôvodnej prepážky som na tú novú premiestnil reflektor. Ten sa mi nechcelo robiť nový.
Vyrobil som aj novú protipožiarnu prepážku. Je z priehladnej dosky (obal z CD/DVD), lebo v horných rohoch má mať trojuholníkové okná. Z pôvodnej prepážky som na tú novú premiestnil reflektor. Ten sa mi nechcelo robiť nový.
Tak sa mi podarilo urobiť trochu väčší skok v progrese...
Nastriekaná kamo - myslím, že by mala byť podľa predpisu MTP 20. Olivová zelená je namiešaná podľa odporúčania jedného z uznávaných odborníkov na camo britskej techniky z doby II. sv. vojny - Mikea Starmera. Odporúča ju namiešať z US Olive Drab a Dessert Yellow v pomere 1/1. Dark Tarmac je antracitová, postrašená čierno-sivou.
Aby to vyzeralo "akčnejšie" natočil som kolesá prednej nápravy do zákruty. Pneu som trochu "zaprášil" šminkami. Zostávajú už len doplniť nejaké drobnosti a celé skompletovať a je to.
Nastriekaná kamo - myslím, že by mala byť podľa predpisu MTP 20. Olivová zelená je namiešaná podľa odporúčania jedného z uznávaných odborníkov na camo britskej techniky z doby II. sv. vojny - Mikea Starmera. Odporúča ju namiešať z US Olive Drab a Dessert Yellow v pomere 1/1. Dark Tarmac je antracitová, postrašená čierno-sivou.
Aby to vyzeralo "akčnejšie" natočil som kolesá prednej nápravy do zákruty. Pneu som trochu "zaprášil" šminkami. Zostávajú už len doplniť nejaké drobnosti a celé skompletovať a je to.
Krásný kousek, ta kamo tomu dodala šmrnc. 
Kamo se teda povedla. 
"Lepím z krabičky a vůbec se za to nestydím."
Řekl bych že se rodí povedený kousek. 
- David Koktavý
Poslušne hlásim, že je hotovo!
Záverečnému hodnoteniu stavebnice len toľko, že na svoj vek (formy) to nie je také zlé. Platí to samozrejme ak niekto plánuje vozítko len tak postaviť k modelu lietadla, ako ja.
Ďalšie fotky v galérii, tu.
Záverečnému hodnoteniu stavebnice len toľko, že na svoj vek (formy) to nie je také zlé. Platí to samozrejme ak niekto plánuje vozítko len tak postaviť k modelu lietadla, ako ja.
Ďalšie fotky v galérii, tu.