Upgrade stříkací pistole Revell z Basic set 39199

Tools, utilities, materials
Tom

Upgrade stříkací pistole Revell z Basic set 39199

Příspěvek od Tom »

Kdysi jsem si pořídil revelláckou soupravu pro začátečníky Basic set 39199 jestli mi to vůbec půjde, pistole, kompresor jak vzduchovací motorek, pár základních barev, skleničky, pipety...vždycky se nějak začíná.
Po letech pistole začala prskat a ukázalo se, že je jehla vymačkaná a originál jehla samozřejmě nedostupná a mimo to taky pěkně drahá. Co s tím, odložil jsem to do kovů pro sběrný dvůr a pořídil si kloudnou pistoli i s novým kompresorem, hned je práce mnohem lepší.

Časem taky došlo na výměnu jehly a těsnění a narazil jsem na tohle - samocentrovací trysky podle obrázku asi stejných rozměrů jako originál Revell, 0,3 - 0,5 a 0,8 mm, původní Revell je 0,5 mm, zvolil jsem 0,3 mm https://www.airbrush-potreby.cz/store/g ... 30___.html a příslušnou jehlu BD-44, má jinak tvarovanou špičku a s původní tryskou si nerozumí. S filozofickou úvahou "...za života jsme přišli o víc..." jsem to objednal.

A světe div se, ono to sedí. Asi to vyrábí jedna fabrika 😂. Protože původní násadka byla pro novou jehlu krátká, vyměnil jsem ji za náhradní s dorazem ze zásob a taky OK, hodí se protože se dá nastavit jak hodně pustí barvy. Pro pokračování s původním minikompresorem by to stačilo.

Při dalším experimentování sedl i přívodu vzduchu Fengda BD-45 (https://www.airbrush-potreby.cz/store/g ... 45___.html) a pistole se promění v dvojčinnou s možností použití rychlospojky, ty už jsem doma měl.

Cena všech nahrazených dílů dala 717 Kč (tryska, jehla, přívod vzduchu a násadka), což je skoro cena nové běžné Fengdy, ale na druhou stranu pistole s obdobnou samocentrovací tryskou bývají dražší než třeba standardní Fengda se šroubovací tryskou - viděl jsem i cca dvakrát víc. A na případné stříkání třeba syntetiky si teď nebudu kazit lepší nástroj. Oproti původní konfiguraci teď jdou i malé skvrny kamufláží německých letadel, dříve na dvaasedmdesátině nemyslitelné.
Pistole.jpg
Nahoře reinkarnace Revellu, dole Fengda BD-135. Podoba čistě náhodná?
Jinak těsnění v přední části Revellu se dá nahradit O-kroužkem EPDM70, v autopotřebách za pár korun, originál Revell mnohonásobně dražší.

Zpět na „Nářadí, pomůcky, materiály“