Spitfire Mk.Ib QVoH - Alexander Hess; Eda 1/48

Skřivan
Kontaktovat uživatele:

Spitfire Mk.Ib QVoH - Alexander Hess; Eda 1/48

Příspěvek od Skřivan »

Tak tu mám další kousek legendy. :D
Tentokrát jsem si zvolil Mk Ib na které se svezl Saša Hess.
Původně jsem si myslel, že je k trupu Ia prdnu křídlo z IIb, ale p. Ó mě vyvedl z omylu.
Saša se prý svezl s jen kanónovým Spitem, tak jsem zatmelil výstřelné díry, vypadávání nábojnic, dekle ke zbraním a doplnil nějaké ty nýtovací řady.
Kodovky a seriál jsenou z aršíku AML. Vše ostatní obtisky Eda a slouplé. Tentokrát se mi barvy zdály u Edy hezčí jak u AML.
No a tady je výsledek.
A ještě historické okénko :-D
Po německé okupaci českých zemí se nesmířil se vzniklou situací, při nuceném rozpouštění své jednotky, dislokované tehdy na letišti v Pardubicích, vyzval její mužstvo a důstojníky k zapojení do odboje, a v lednu 1940 unikl z tzv. Protektorátu do exilu. Ve Francii, kam dospěl 21. února 1940, působil od půli dubna na základně letectva v Chartres, kde probíhal výcvik československých stíhačů na francouzských strojích. Po zahájení německého útoku na západní frontě se podílel na vzdušné obraně této základny jako příslušník lokální Escadrille légere de défense Chartres, ale vzhledem k překotnému vývoji situace se již nedostal k prvoliniové jednotce. Po kolapsu francouzského odporu se, spolu se skupinou dalších československých letců, mezi 19. a 23. červnem 1940 přesunul z Bordeaux do Falmouthu v Cornwallu na palubě lodi Arry Scheffer.
Ve Spojeném království se tato skupina stala základem pro vznik 310. (československé) peruti Royal Air Force, jejímž prvním československým velitelem[p 3] se Alexander Hess, v hodnosti Squadron Leader, 12. července 1940 stal, přestože jeho tehdejší věk (42 let) značně převyšoval obvyklou hranici pro aktivní stíhací piloty. V čele této jednotky, vybavené stroji Hawker Hurricane, a operující ze základny RAF Duxford, se od 26. srpna 1940 účastnil bitvy o Británii. Během bitvy mu byly dva nepřátelské letouny přiznány jako sestřelené a jeden jako poškozený, a ačkoliv byl sám 15. září sestřelen během velkého střetnutí mezi stíhači RAF a Luftwaffe nad Londýnem, neutrpěl zranění a podařilo se mu zachránit padákem. Za své zásluhy a iniciativu v boji byl dekorován Československým válečným křížem a 27. října 1940 britským Záslužným leteckým křížem (DFC), kterým byl oceněn jako jeden ze dvou historicky prvých Čechoslováků. Postavení velitele 310. peruti zastával do konce února 1941, kdy funkci velitele jednotky předal S/Ldr Františku Weberovi, a po povýšení na podplukovníka letectva začal od 1. března vykonávat funkci československého styčného důstojníka u velitelství Fighter Command v Bentley Priory nedaleko Stanmore. V této funkci byl povýšen do britských hodností Wing Commander a později Group Captain. Ke dni 1. ledna 1942 opustil Bentley Priory i Royal Air Force, a stal se československým leteckým atašé nejprve na ambasádě ve Washingtonu, a posléze mezi zářím 1945 a únorem 1946 zastával tutéž funkci v Ottawě. Již 7. března 1945 byl povýšen do hodnosti plukovník letectva.
Stroj sériového čísla R6776 s motorem Merlin III. Vyrobený mateřskou továrnou firmy Supermarine v Eastleigh s výzbrojí skládající se z 2*20mm, byl zalétán 22. 6. 1940. 25. 6. 1940 byl předán 6.MU, která jej 27.6. 1940 dodala 19.peruti. U ní stroj obdržel kódové označení QV-H. 2. 8. 1940 si stroj v letu vyzkoušel velitel 310. československé stíhací peruti, S/Ldr. Alexander Hess, který se tak stal prvním československým letcem pilotující Spitfire. 4. 9. 1940 stroj putoval ke zkouškám AAEE Ferborough, odkud již 5. 9. 1940 předán k úpravám firmě Vickers Armstrong - 2*20mm + 4*7,7mm kulomety, po kterých byl 11. 1. 1941 přidělen k AFDU v Duxfordu. 12. 2. 1941 stroj putoval ke konverzi na verzi Mk.Vb k firmě Rolls Royce v Hamble, při které obdržel motor Merlin 45. 21. 2. se stroj vrátil zpět k AFDU. 3. 3. 1941 by předán 92. peruti u které 19. 3. po poruše motoru havaroval při přistání a putoval do opravy u Air Service Training. Po ní byl 12. 10. předán 316. peruti, která jej 12. 12. předala 306. peruti. U ní stroj obdržel kódové označení UZ-Y. 1. 5. 1942 stroj při útoku Bf-109 poblíž Bolt Head utrpěl poškození kategorie AC, které bylo překvalifikováno na kategorii E a stroj s celkovým náletem 234 letový hodin byl 12. 5. 1942 předám firmě Wastland ke zrušení.
Přílohy
DSC_0232.JPG
DSC_0231.JPG
DSC_0230.JPG
DSC_0229.JPG
DSC_0228.JPG
DSC_0227.JPG
DSC_0226.JPG
DSC_0225.JPG
DSC_0223.JPG
DSC_0222.JPG
Naposledy upravil(a) Skřivan dne 13 kvě 2026, 10:39, celkem upraveno 2 x.
Daniel Křivánek
Na modelech mám drobné nedostatky, které oborníky dráždí, ale laik si jich ani nevšimne.
„Můžete s tím nesouhlasit, můžete se dokonce i rozčilovat, ale to je asi tak všechno, co s tím můžete dělat.“
8-)
Obrázek
Skřivan
Kontaktovat uživatele:

Re: Spitfire Mk.Ib QVoH - Alexander Hess; Eda 1/48

Příspěvek od Skřivan »

3x :foto:
Přílohy
DSC_0235.JPG
DSC_0234.JPG
DSC_0233.JPG
Daniel Křivánek
Na modelech mám drobné nedostatky, které oborníky dráždí, ale laik si jich ani nevšimne.
„Můžete s tím nesouhlasit, můžete se dokonce i rozčilovat, ale to je asi tak všechno, co s tím můžete dělat.“
8-)
Obrázek
Olda Homola

Příspěvek od Olda Homola »

Máš to pěkný, Dane!
2026:
1. Morane M.S.406C-1

Obrázek

MAGA! Make America Go Away!!
Jarek S.

Příspěvek od Jarek S. »

=D> =D>
Skřivan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Skřivan »

Dík
Daniel Křivánek
8-)
Obrázek
ujík

Příspěvek od ujík »

Prostě zase pěkný. =D>
Michal Vyparina

Příspěvek od Michal Vyparina »

Moc hezké pokoukání.
"Věřím v Boha a své pistole." - škpt. Václav Morávek
"Deus vult!" - pokřik křižáků před bojem s nevěřícími
"Jdi, poutníče, a zvěstuj Lakedaimonským
že my tu mrtvi ležíme, jak zákony kázaly nám." - epitaf mrtvým hrdinům Sparty po bitvě u Thermopyl
honza z

Příspěvek od honza z »

Paráda =D> =D> =D>
Rozpracováno:
Spitfire Mk.Ia| Panzerkampfwagen I Ausf.B
Hotovo
Skřivan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Skřivan »

Díky pánové :oops:
Daniel Křivánek
8-)
Obrázek
Olda Homola

Příspěvek od Olda Homola »

Teď se dívám, cos tam dal za vrtulí? Ta je pro dvojky, jedničky měly DeHavilland
s charakteristickým kuželem. :?
2026:
1. Morane M.S.406C-1

Obrázek

MAGA! Make America Go Away!!
Skřivan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Skřivan »

To už ti přesně neřeknu, ale myslím, že jsem tam dal vrtuli podle návodu co je v Mk.Ia a i kužel mi přišel stejný jak na návodu AML.
Ještě kouknu doma, co mi zbylo v rámečku a zkusím vyměnit :wink:

Jinak styl mého modelaření mám v podpisu =; =;

Tak na to teď koukám - návody a tak - a asi jsem šáhnul vedle ](*,) O:) Pokusím se o nápravu :cool:
Daniel Křivánek
8-)
Obrázek
ujík

Příspěvek od ujík »

Koukám, že máš v hnízdě bordel a ztratila se ti vrtule. :-D
Skřivan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Skřivan »

To váš, začal jsem ho lepit v muzeu, a tam se furt někdo ptal a otravoval ...

zkrátka je to hned :) :)
Daniel Křivánek
8-)
Obrázek
Jarek S.

Příspěvek od Jarek S. »

Vymluvy, beztak si tam chlastal a jak si viděl dvojmo.... :lol: :lol:
Skřivan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Skřivan »

TO néé, až poslední den jsme si dali červené :-D :-D

Ale rozhodl jsem se, že to dnes poopravím 8-) aby tady s váma vůbec vydržel :grin: :grin: :grin:
Daniel Křivánek
8-)
Obrázek
Odpovědět Předchozí témaNásledující téma

Zpět na „Galerie“