Avro Lancaster B.Mk.I, Airfix, 1/72 - hotovo
Re: Avro Lancaster B.Mk.I, Airfix, 1/72
Vzal jsi to pořádně do rukou. 
- Olda Homola
jojo, Laco nic neojebává 
2026:
1. Morane M.S.406C-1

MAGA! Make America Go Away!!
1. Morane M.S.406C-1

To Olda - žeby...?
Dostal som sa k pripojeniu motorových gondol ku krídlu... Musím konštatovať, že tí, ktorí upozorňovali na veľmi zlé pasovanie stavebnice v tejto časti, tak mali žiaľ pravdu. Skutočne to veľmi zle sedí. Hlavne tie nezmyseľné panely prechodov na nábežnej hrane do motorových krytov zhora. Je to zbytočne prekombinované a prekomplikované. Po nasadení týchto krytov vzniknú veľké ryhy medzi dielmi, právve v mieste, kde by má byť rytie. Zároveň to nesedí ani výškovo. Skúšam použiť poliesterový, dvojzložkový tmel. Keďže niekde však po narytí tento vypadáva, tak ešte následne pretmelujem klasickým jednozložkovým, rozriedeným acetónom a nanášaným štetcom. Po riadnom vytvrdnutí skúsim opatrne rytie zase pretiahnuť žiletkovou pílkou. Vyzerá, že toto bude najproblémovejšia časť stavby. Navyše pri vnútorných gondolách musím najprv vlepiť zhora(!) podvozkové nohy a až potom zavrieť spomenutým panelom ten prechod a na koniec celý ten postup s tmelením. Bojím sa, aby som pri tom celom neulomil tie podvozkové nohy. To ich nezmyseľné vlepovanie zhora je riadne a zbytočne prekombinované.
Dostal som sa k pripojeniu motorových gondol ku krídlu... Musím konštatovať, že tí, ktorí upozorňovali na veľmi zlé pasovanie stavebnice v tejto časti, tak mali žiaľ pravdu. Skutočne to veľmi zle sedí. Hlavne tie nezmyseľné panely prechodov na nábežnej hrane do motorových krytov zhora. Je to zbytočne prekombinované a prekomplikované. Po nasadení týchto krytov vzniknú veľké ryhy medzi dielmi, právve v mieste, kde by má byť rytie. Zároveň to nesedí ani výškovo. Skúšam použiť poliesterový, dvojzložkový tmel. Keďže niekde však po narytí tento vypadáva, tak ešte následne pretmelujem klasickým jednozložkovým, rozriedeným acetónom a nanášaným štetcom. Po riadnom vytvrdnutí skúsim opatrne rytie zase pretiahnuť žiletkovou pílkou. Vyzerá, že toto bude najproblémovejšia časť stavby. Navyše pri vnútorných gondolách musím najprv vlepiť zhora(!) podvozkové nohy a až potom zavrieť spomenutým panelom ten prechod a na koniec celý ten postup s tmelením. Bojím sa, aby som pri tom celom neulomil tie podvozkové nohy. To ich nezmyseľné vlepovanie zhora je riadne a zbytočne prekombinované.
Pozor na neschopných - sú schopní všetkého!
- Olda Homola
Obávám se, že " prekombinované a prekomplikované" je heslo konstruktérů Airfixu už nějakou dobu.

2026:
1. Morane M.S.406C-1

1. Morane M.S.406C-1

Já bych se vyprdnul na dvou i jednosložkový tmel a normálně to zatmelilil sekunďákem + aktivátor. Když použiješ aktivátor a hned to vybrousíš, tak vteřiňák jde brousit úplně lehounko. A na rytí je taky fajn, nedrolí se, nevypadává, jen je potřeba použít žiletkovou pilku.
S veľkoplošným tmelením sekunďákom a aktivátorom nemám dobrú skúsenosť. Kedysi som to aj ja robil, ale po niekoľkých rokoch sa začala na mieste vytvárať akoby olejová škvrna (viď fotky), dokonca v niektorých prípadoch začala vyvierať lepkavá, olejovitá hmota. Sekunďákom (bez aktivátora) tmelím už len keď mi náhodou vybehne rydlo pri prerývaní alebo rytie, ktoré nemá byť.
- Přílohy
Zajímavé. Já vteřiňákem s aktivátorem tmelím roky a nikdy se mi nic podobného nestalo. Třeba je to závislé na tom, jaký vteřiňák i aktivátor se použije.
Myslím že to bude aktivátorem, mám takovy že mám pocit jako by byl olejový. Kupoval jsem ho u pm. Teď se ale na něho nepodívam co je zač jsem v práciujík píše:Zajímavé. Já vteřiňákem s aktivátorem tmelím roky a nikdy se mi nic podobného nestalo. Třeba je to závislé na tom, jaký vteřiňák i aktivátor se použije.
Odesláno z mého Redmi Note 9 Pro pomocí Tapatalk
Já používám jedině aktivátor ve spreji, nejlépe ten, na kterém je napsáno, že neleptá pěnový polystren.
Neviem, možno to bolo aktivátorom. Viem, že v tom čase som používal sekundové lepidlo Super Attack a k tomu som prikúpil v obchode nejaký aktivátor, ale už neviem aký.
Víkend som trávil vlepovaním tyčiniek, vyťahovaných z profilov s obdlžníkovým prierezom, do škár vzniknutých po vlepení panelu nad ukotvením podvozkovej nohy, následným pretmelením polyesterovým tmelom, vybrúsením dohladka, narytím nových panelov. Tie som opäť pretmelil, a vybrúsil, opravil rytie... No skrátka super zábava. Ešte predtým som kartónu urobil akési "nohavice" na podvozkové nohy, lebo ako sa poznám, tak by som ich ulomil. Takto som ich ako tak ochránil (dúfam, že mi to vydrží aj v ďalšom). Dnes podvečer som stihol ešte streknúť hornú plochu jednej polovice krídla primerom od AMMO Mig, na kontrolu. A asi môže byť.
Víkend som trávil vlepovaním tyčiniek, vyťahovaných z profilov s obdlžníkovým prierezom, do škár vzniknutých po vlepení panelu nad ukotvením podvozkovej nohy, následným pretmelením polyesterovým tmelom, vybrúsením dohladka, narytím nových panelov. Tie som opäť pretmelil, a vybrúsil, opravil rytie... No skrátka super zábava. Ešte predtým som kartónu urobil akési "nohavice" na podvozkové nohy, lebo ako sa poznám, tak by som ich ulomil. Takto som ich ako tak ochránil (dúfam, že mi to vydrží aj v ďalšom). Dnes podvečer som stihol ešte streknúť hornú plochu jednej polovice krídla primerom od AMMO Mig, na kontrolu. A asi môže byť.
Pěkná prace, Laco. 
"Jakmile se k moci dostanou důstojníci, zavládnou nedůstojné poměry."
Opäť sa, zatiaľ len slovne hlásim... Týždeň som teraz preležal s chrípkou, ktorá ma nejak zmohla. Stále nie som úplne fit, ale pomaly sa rozbieham. Včera som si v rámci naštartovania motivácie nakreslil masky na kamufláž. Budem pokračovať interiérom v trupe. Veľká fantázia tam nebude, keďže na rozdiel od iných typov mal mať Lancaster čierny interiér až po prvý nosník krídla.
Som asi tak v 3/4 interiéru - nastriekal som ho "svetlejšou" čiernou (rozumej antracitovou). Musel som si vyrezať masky na okná z vnútra, lebo masky od Eduarda obsahujú len masky na vonkajšiu stranu. Asi by ich zruinovalo, keby pridali tie 2 a 2 masky aj na okná interiéru kokpitu. Sú úplne rovnaké, ako masky z vonka, takže by nemuseli nič "konštruovať " naviac. To malé okno so zaoblenými okrajmi sa dosť blbo reže ručne... Prepážky a výstuhy som prešiel čiernou akvarelovou ceruzkou, naopak vnútrajšky som trochu zosvetlil svetlo sivou ceruzkou. Rovnakou ceruzkou som aj "pobehal" hrany krabičiek. Panely s pristrojmi som natrel lesklou čiernou, aby boli trochu odlíšené. Na niektoré ešte pôjdu dekály. Aby to nebolo také fádne, tak som z tyčiniek (Ø 1mm), vytiahnutých z rámčekov nad sviečkou urobil zábradlie, natreté nažlto a ešte jeden stĺpik pri stole navigátora/radistu. Z rovnakého dôvodu som aspoň sedadlo navigátora a opierku hlavy na pilotovom sedadle (nie je na fotke) urobil interiérovou sivo-zelenou. Vedľa pilotovho sedadla som dorobil koliesko ovládania. Vystružlikal som aj akýsi "fotoaparát" nad to dodatočne vyrobené okienko pod nosom trupu a dolepím tam aj jednu krabičku s prístrojmi. Aj tak tam vďaka tej čiernote veľa vidieť nebude. Chýba ešte prístrojová doska, volant a sklápacie sedadlo vedľa pilota.
- Olda Homola
tady se dře, tady se maká 
2026:
1. Morane M.S.406C-1

1. Morane M.S.406C-1