Po bezmála 7 mesiacoch som konečne dolepil túto stavebnicu. Od prvej štvrtiny stavby už s veľkou nechuťou a od 3/4 stavby len so sebazaprením, odolávajúc niekoľkým návalom chuti vyhodiť to celé do žltého kontajneru. Vyzerá to tak, že už starnem a vďaka nešikovnosti (ale aj zbytočne komplikovanej stavebnici) som nabaľoval jednu chybu za druhou, ktorých opravy ma stáli pomaly viac energie, ako inak samotná stavba.
Je to model známeho "dorňasa" - Do-17Z-2, W.Nr.2361, F1+FH od 1./KG 76, ktoré trup 15.9.1940 dopadol, po "okupírovaní" vonkajších častí krídla a chvostových plôch na Victoria Station v Londýne. Pričinili sa o to aj naši letci z 310. perute (sgt.-i Hubáček, Kaucký, Půda a F/Lt Jeffries), spolu s britskými (sgt. Holmes - 504.sq.; F/O. Ogilvie - 609.sq.) , ktorí si ho medzi sebou podávali tak, aby sa každému z neho ušlo sústo. Počas útoku bol smrteľne zasiahnutý strelec Uffz. Gustav Hubel. Po opustení lietadla zahynul aj pozorovateľ Uffz. Hans Goschenhofer. Ďalší členovia posádky - palubný technik/strelec Uffz. Leo Hammermeister a radista/strelec Ogfr. Ludwig Armbruster boli zajatí. Veliteľ lietadla - Oblt. Robert Zehbe dopadol padákom do rozvášneného davu v Kenningtone, ktorý ho zlynčoval. Napriek záchrane pribiehajúcimi policistami, umrel na druhý deň v nemocnici na zranenia, ktoré utrpel od civilistov.
Dekály som použil z aršíku Extradecals, ale spôsob umiestnenia identifikačného markingu sa mierne líši od návodu a vyobrazenia vo väčšine publikácií. Pred pár rokmi sa totiž našiel záznam z kamery Hurricana F/O. Ogilvieho, kde je jasne vidieť umiestnenie bieleho pruhu na krídle a absencia bieleho "F" na hornej ploche krídla. Rovnako na fotografii chvostovej časti vraku na streche domu na Vauxhall Bridge Road je vidieť, ako bol riešený biely pruh a umiestnenie svastiky na zvislej chvostovej ploche.
Dornier Do-17Z-2; Airfix 1/72
Dornier Do-17Z-2; Airfix 1/72
Naposledy upravil(a) Laco Nagy dne 24 úno 2022, 17:46, celkem upraveno 2 x.
Pozor na neschopných - sú schopní všetkého!
- Olda Homola
Re: Dornier Do-17Z-2; Airfix 1/72
Povedl se, trochu mě znejistěla ta pitotová trubice, ale ony originály ji měly tak nakřivo a ještě křivou. 
Ďakujem! Skutočne mám teraz také "horšie" obdobie - počas stavby tohto zázraku som si chcel od neho oddýchnuť a vytiahol som bonboniéru od Hobby Bossu - Me-163. Po poslednej vrstve matného laku sa mi pri odstraňovaní masiek z kabíny začal zvliekať lak, ako koža z hada... skončilo to tak, že strhlo sebou aj časti dekálov, takže teraz to buď zahodím do smetí, alebo celé odmočím v liehu, zoženiem nové dekály a začnem znova.
Pozor na neschopných - sú schopní všetkého!
- Olda Homola
aj,
to, s odpuštěním, nasere. Tak dej modelařinu na chvíli k ledu, ono se to uklidní.
to, s odpuštěním, nasere. Tak dej modelařinu na chvíli k ledu, ono se to uklidní.
2026:
1. Morane M.S.406C-1

MAGA! Make America Go Away!!
1. Morane M.S.406C-1

MAGA! Make America Go Away!!
Vypadá to moc fajně.
Ale fotky se tentokrát moc nepovedly.
- David Koktavý
Na stavbu Do-17 od Airfixu také nemám zrovna nejlepší vzpomínky. Palec nahoru za úsilí , za dokončení, za kamufláž
Povedl se pěkný model
, jen je škoda, že fotky mají červený nádech.
-
Jan Pavlik
Povedlo se....na Fb jsem chválil. Taky se těšim až se na ně vrhnu, jen vše od ICM.