Nové "loupací" obtisky Eduard

Olda Homola

Nové "loupací" obtisky Eduard

Příspěvek od Olda Homola »

Ahoj,
podělím se o pár zkušeností s těmito obtisky.
V prvé řadě DŮRAZNĚ doporučuju vyzkoušet na všech typech povrchu, na které budete aplikovat (matný, lesklý, zalakovaný...)
Tyto obtisky se totiž chovají poměrně nevyzpytatelně co se loupatelnosti týče.
úplně první zkušenost jsem udělal s obtiskem přístrojovky na Spita, nanášeno na pololeskou Gunze C, jako podklad použita vodička Mr. Setter - při pokusu o sloupnutí jsem strhl půlku přístrojů.
Další pokusy z poslední doby (model P-40M od SH)

lihová agama matná, voda + herkules pro zvýšení lepivosti, obtisk upínací pásy sedačky - napřed stržena barva (ano,ta stříklá agama), posléze stržen obtisk. Kupodivu se obtisk neroztrhl, ale zůstal na horním laku.
Gunze C, pololesklá, voda + herkules, obtisk přístrojová deska - sloupnutí vpohodě, stržen kousek číselníku jednoho přístroje
akrylová agama pololesk, voda+ herkules, obtisk znak draka pod kabinou - bez problému, super výsledek.

Je možné, že loupání funguje hlavně s produkty Gunze, podobně jak to mají Wet Transfery.
Další zkoušky budou průběžně následovat.
2026:
1. Morane M.S.406C-1

Obrázek

MAGA! Make America Go Away!!
Skřivan
Kontaktovat uživatele:

Re: Nové "loupací" obtisky Eduard

Příspěvek od Skřivan »

Když jsi v tom experimentování, tak prý pomáhá potřít obtisk syntetickým ředidlem a lak se pak poměrně dobře sroluje.
Daniel Křivánek
Na modelech mám drobné nedostatky, které oborníky dráždí, ale laik si jich ani nevšimne.
„Můžete s tím nesouhlasit, můžete se dokonce i rozčilovat, ale to je asi tak všechno, co s tím můžete dělat.“
8-)
Obrázek
Jarek S.

Příspěvek od Jarek S. »

Zkus to bez herkulesu :) Jinak problem u lihových agam je ten, že nedrží tolik jako ty gunze..
Lonestar

Příspěvek od Lonestar »

Skřivan píše: 29 čer 2021, 06:44 Když jsi v tom experimentování, tak prý pomáhá potřít obtisk syntetickým ředidlem a lak se pak poměrně dobře sroluje.
Taky stírání washe benzínem do zapalovačů Zippo lak bere s sebou (i když jsi to ani nechtěl :D)
Build what YOU want, the way YOU want to, and above all - have fun!
ХУ А Ю ТУ ФАКИН ЛЕКЧА МИ ???
Olda Homola

ta syntetika a Zippo bere jen lak nebo i emblém, znak pod tím?
2026:
1. Morane M.S.406C-1

Obrázek

Skřivan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Skřivan »

Mělo by to brát jen lak.
Nová technologie je - digitální tisk a na to sítotiskem nanášený lak a tím nedojde pro pojení barvy a laku.
Daniel Křivánek
Na modelech mám drobné nedostatky, které oborníky dráždí, ale laik si jich ani nevšimne.
„Můžete s tím nesouhlasit, můžete se dokonce i rozčilovat, ale to je asi tak všechno, co s tím můžete dělat.“
8-)
Obrázek
Lonestar

Příspěvek od Lonestar »

Zippo bere lak, a když to s ním přeženeš, "vyšisuje" i barvu pod ním
Build what YOU want, the way YOU want to, and above all - have fun!
ХУ А Ю ТУ ФАКИН ЛЕКЧА МИ ???
Olda Homola

ok pánové,
díky. ;-I
2026:
1. Morane M.S.406C-1

Obrázek

David Koktavý

Příspěvek od David Koktavý »

No už jen to, že musíš kolem obyčejného dekálování co všichni v principu umí, sepsat víc jak dva řádky ve mně indikuje že ty dekály jsou na houno :lol:
Obrázek
David Koktavý

Oldo a co říkáš na toto. Na fotce vidíš porovnání tisku. Kupodivu ta žlutá není na fotce tolik do rastrovo zelena, ale i z té fotky je vidět.....
Přílohy
20210628_192517_upg.jpg
Obrázek
ujík

Příspěvek od ujík »

Já na ty obtisky doma taky čuměl jak puk. Stále doufám, že po sloupnutí a patině to bude vypadat dobře. Ale když srovnám Cartografy v ostatních přebalech P-40, tak ty Eduardy jsou hnus. Ale třeba po sloupnutí budu mile překvapen...
David Koktavý

To se obávám že je naivní představa a ještě s rizikem nepodařeného sloupnutí. Já jsem docela rád, že si vystačím bez použití těch dekálů. Nicméně obecně vzato něco málo z těch dekálů se zdá občas OK, takže to časem zkusím taky, ale žádné sáhodlouhé výzkumy a zkoušení někde bokem. Na to nemám čas. Chci aby přibývaly modely ve vitríně a ne v krabici se vzorkama.
Každopádně díky Oldovi že se podělil, aspoň člověk ví o co jde.
Obrázek
Olda Homola

Dave,
ten rastr je docela síla - já si prozřetelně nakreslil masky na označení mašiny z kama B.
Za sebe musím říct, že po velkém očekávání ještě větší zklamání a stále jsem v rovině, že co půjde, to budu stříkat.
Bohužel.
Wet transfery jako alternativa jsou super, ale jejich nabídka je zoufale omezená (např. chybí čs. kokardy různých velikostí) a po zavední těchto loupáčků se obávám, že zmizí úplně.
:cry:
2026:
1. Morane M.S.406C-1

Obrázek

David Koktavý

Já se na to dívám pozitivně. Ušetřil jsem spoustu peněz, jsem dostatečně předzásoben pěknými stavebnicemi s kvalitními dekály, mohu si dále dělat radost nákupy stavebnic třeba z polska, nebo východu.
Přidám ještě jeden poznatek, dekály u Bf-109 E1 se zdají použitelné. Na číslech je černý lem, který zakrývá případnou neostrost a rastrovo žlutozelená je pouze na čísle 14, vlastně nevím proč ale zdá se mi to lepší než u P40. No ale vzhledem k tomu že na 109 mám hromadu aftermarket dekálů tak je to tak jako tak úplně v klídku 8-)
Ty jsi tu P-40 začal že? Bych se časem přidal s Fiskenem, ale nemám tedˇ volný "slot" :-D
Obrázek
Olda Homola

začal, ale klidně se přidej.
Nepojedu žádným závratným tempem, bo léto a od soboty dovča.
2026:
1. Morane M.S.406C-1

Obrázek

Odpovědět Předchozí témaNásledující téma

Zpět na „Obtisky, wet transfery, stříkací masky“