Barvičky

Builds in progress
patentik

Barvičky

Příspěvek od patentik »

Ahoj, tak jsem byl minul víkend se synkem na výstavě plastových modelů v Kopřivnici no a docela mě to zase naladilo se po 20 letech k tomu vrátit. Tehdy si pamatuji když bylo dobře tak bylo něco od Směru nebo od toho prostějovského výrobce (značku už nevím) a jako nedostižné byly modely Revell + samozřejmě barvičky. Takže už je doma první stavebnice Revell F14. Potřeboval bych prosím poradit do seznámení s barvičkami - pár dotazů :

- vodou ředitelné nebo organika? jaké jsou výhody? smrad a postoj k životnímu prostředí mě netrápí, jak to bude se schnutím, životností apod.
- u modelu je např. použitá hlavní barva - ta vznikne mícháním 65% barvy 32 a 35% barvy 68. Jak to ředíte - od oka?
- používají se barvy přímo nebo se ředí?
- děláte nátěrů více a dává se nějaká finální povrchová úprava (lak)?
- doporučíte nějakou levnou stříkací pistoli do začátku neb ose dá vyjít jen se štětcem?
- nemáte tip na nějakou "knihu" kde by byly praktické rady do začátků se stavěním modelů?

Díky za odpovědi
Pojistovak
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Re: Barvičky

Příspěvek od Pojistovak »

Postupně.
Pokud tě netrápí smrad, Gunze C, akrylové laky. smrdí, rychle schnou, při stříkaní jsou "blbovzdorné"
Nejraději neřeším.) Jinak stříkačkou.
98% se ředí. základ tak 3:1 ve prospěch ředidla, ale ovlivňuje to stáří barvy, jestli je více či méně vyschlá, taky jakým tlakem stříkaš a co preferuješ. Výhoda zmíněných Gunze C je i to, že skoro nejdou přeředit.
Více vrstev: minimálně surf, barva, lak.
Pistole: mám BD-130 Fengda za necelých osm stovek a BD-203 Fengda, ta má ventil na jemné štelování vzduchu. ten se hodí. a stačí mi.
kniha: všichni doporučují Kubu Vilingra, já to nečetl, jsem zarytý samouk.

Patrik
312_Karl
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 312_Karl »

ahoj, zkusim Ti odpovedet na dotazy ohledne barev. Napisu, co vyhovuje me. Povolanejsi to kdyztak urcite doplni.

- pouzivam akrylovy barvy Tamiya a Gunze. Smrdej celkem fest, ale da se to. Redim je originalnima redidlama. Tamky jsou blbuvzdorny
- pokud musim michat, tak odhadem. S barvou pak stejne zahejbaj wash a pigmenty. procento sem,procento tam...
- nektere barvy musis redit (Tamiya), nektere strikas po naliti do pistole primo z lahvicky (Alclad, Valejo Air)
- pri strikani postupuju nasledovne: surfacer(sjednoceni povrchu), barva, leskly lak, obtisky (pokud davam), leskly lak, wash, finalni lak (podle povrchu leskly, polomat, mat)
- myslis to s modelarenim aspon trosku vazne? porid si pistoli. Mam 2 Fengdy. 130tku s 0.3 tryskou na velky plochy, lak, surfacer a 137A s 0.2 tryskou na drobnejsi veci. Urcite jsou lepsi pistole, ale zatim nepotrebuju jiny. Na restart myslim bohate stacej. A stetec stejne budes pouzivat dal na detaily :)
- 2 knizky od Jakuba Vilingra Te naucej uplne vsechno od zacatku. http://www.modelplac.cz/pages/pspm/pspm.htm" target="_blank

tak hura do toho! :)
klimeji
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od klimeji »

Barvy jsou dost subjektivní a často jsou spíše věcí osobních preferencí, jako u mě. Absolutně mi vyhovují akrylové Tamiye s jejich velejemným pigmentem a dobrými vlastnostmi při stříkání. Chabou nabídku odstínů doplňuji lihovými Agamami (červené vršky, jiné barvy od Agamy mi naopak vůbec nesedí), které mají velmi podobné vlastnosti, snad jsou jen všechny dost tmavé, je s nimi taky fajn práce a dají se s Tamiyemi míchat.
Ředím cca 1:1 až 1:3 originálními ředidly (X-20A, Agama Red Line), popřípadě Lacquerem nebo lihem, kterým taky myji pistoli a nářadí.
Všechno se bavíme o pistoli, protože já se štětcem nikdy neuměl. Na štětec jsem teď vyzkoušel Vallejo Model Color a to je paráda.
Jirka Klimek, architekt :-)
patentik

Příspěvek od patentik »

Díky všem za rady a za tip na knížku - ta se určitě do začátku neztratí. Jestli můžu tak ještě pár doplňujících dotazů :

- chci ze začátku zůstat u modelů od revellu - co jsem pročítal i jinde tak barvy revell moc oblíbené nejsou, píše se všude o gunze, tamya. existuje někde převodní tabulka barev. u modelu bude barva revell 34 - jak přiřadím správnou třeba od tamya?
- píšete, že před barvou se použije surf - to je něco jako základová barva ?
- co by měl splňovat kompresor? stačí jen výstupní tlak x bar?

díky a ať se daří
Naposledy upravil(a) patentik dne 11 kvě 2014, 20:43, celkem upraveno 1 x.
martinsticky

Příspěvek od martinsticky »

je vidět žes začátečník ale kdo jsme nebyl že :) tak ptáš se na kompresor . Určitě si kup se vzdušníkem bez něj to jde tak ale později poznáš že to není to pravý , kupovat stlačený vzduch ve spreji = vyhozené peníze . S barvami revell zkušenosti nemám bohužel já používám Modelmástry , gunze a tamku .
Surf je základ pod barvu bez něj ani ránu , barva na něj přilne lépe než na holý plast a navíc ukáže ti případné kazy a nedodělky na modelu .
Na ty kompresory se zkus podívat sem http://airbrushcentrum.cz/kategorie-kom ... 2e56c6442a" target="_blank
Přílohy
surfacer
surfacer
mám tolik temelínů že už nevím kdy je dostavím a jestli je vůbec postavím protože modelářský život je krátký
klimeji
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od klimeji »

Převodník barev používám tento, ale revell tam je nějaký divný.
A Revell 34 je Ferrari červená, takže s tím problém nebude...
Obrázek
Jirka Klimek, architekt :-)
Pepe

Příspěvek od Pepe »

Jestli můžu tak taky něco řeknu k těm Revelkám a i humbrolkám (fungovalo mi to stejně) stačí do barvy před stríkáním přidat trochu lesklého laku, pokud sou to matné odstíny. A pak se na ně krásně navazuje lesklým lakem......teď si uvědomuju, vždyť i Revell dělá akrylové barvy (jestli ti jde o nesmradlavost) stojí pár peněz a uděláš s tím stejně jak s gunzáčema....Jinak jak píšou kluci Gunze C a akrylove Tamky sou absolutně blbuvzdorné...Co se týče ředědí, přiznám sem barbar, ředím to baj očko :D
A k pistolím. Už 4 roky mám Fengdu BD 202 a absolutně v pohodě, koupil sem za tu dobu jen jedno těsnění.
A jestli ti není cokoliv jasného, a když si byl v Kopřivnici tak předpokládám že si tady někde z okolí, stačí zajet do FM do obchůdku Tomcat plus k panu Smekalovi. tam nakoupíš vše potřebné a do začátku taky dostaneš spoustu užitečných rad :D.....tak ať se daří
Mám žízeň jako pouštní sysel.
Odpovědět Předchozí témaNásledující téma

Zpět na „Stavby“