F6F-5N Hellcat, 1/72, Eduard
-
Marek Nagy
Re: F6F-5N Hellcat, 1/72, Eduard
Zase by to bylo stylový

-
Marek Nagy
Již zítra!!!
-
Marek Nagy
Netradičně jsem začal křídlem. Chtěl jsem vědět, jestli se mě podaří nějakým způsobem vypořádat s průběžnou propadlinou na vrchním křídle.
Výsledek by předurčil další vývoj stavby.
Jak jsem zjistil při stavbě Wildcata, tak pod lesklou je vidět každý kaz na povrchu.
Zvažoval jsem tmelení, do něj se mě moc nechtělo. Nakonec po prohlédnutí tvaru propadliny jsem volil cestu broušení.
Po vybrání tvarem vhodných brousítek a ohraničení DYMO páskou jsem šel na věc.
Ještě před tím jsem pro jistotu prohloubil rytí v místě broušení.
Brousil jsem propadlinu jen na rovném potahu. Propadlinu na pohyblivých plochách jsem neřešil, tam se to budu snažit opticky potlačit zvýrazněním žeber.
S výsledkem jsem po kontrolním surfu spokojen.
Zahájil jsem i interiér a otevřel jsem a doplnil prostor v místě ostruhového kolečka (radili to v modeláři
) Konstrukce je poněkud humpolácká. Neodhadl jsem sílu profilů (spíš pro 48). I tak to bude lepší než vzduchoprázdno.
Při skladbě barev interiéru jsem vycházel z informací uvedených na https://www.ipmsstockholm.se/home/inter ... -part-iii/
Jinak jsem ze stavebnice mile překvapen a mohu jen potvrdit to, co píše Miloš v ve svém vlákně.
Výsledek by předurčil další vývoj stavby.
Jak jsem zjistil při stavbě Wildcata, tak pod lesklou je vidět každý kaz na povrchu.
Zvažoval jsem tmelení, do něj se mě moc nechtělo. Nakonec po prohlédnutí tvaru propadliny jsem volil cestu broušení.
Po vybrání tvarem vhodných brousítek a ohraničení DYMO páskou jsem šel na věc.
Ještě před tím jsem pro jistotu prohloubil rytí v místě broušení.
Brousil jsem propadlinu jen na rovném potahu. Propadlinu na pohyblivých plochách jsem neřešil, tam se to budu snažit opticky potlačit zvýrazněním žeber.
S výsledkem jsem po kontrolním surfu spokojen.
Zahájil jsem i interiér a otevřel jsem a doplnil prostor v místě ostruhového kolečka (radili to v modeláři
Při skladbě barev interiéru jsem vycházel z informací uvedených na https://www.ipmsstockholm.se/home/inter ... -part-iii/
Jinak jsem ze stavebnice mile překvapen a mohu jen potvrdit to, co píše Miloš v ve svém vlákně.
Pěkný začátek
Borec, žes opravil to křídlo
, mně by se do takové úpravy nechtělo, budu alibisticky doufat, že se propadlina schová za nýtové řady a matný lak.
Borec, žes opravil to křídlo
-
Marek Nagy
Nedokázal jsem se přes ni přenést a ignorovat ji. Proto musela pryč. Pod matnou to nebude tak patrné.
Dost dobré. 
- Lesný Ladislav
Smekám.
Na tu propadlinu bych neměl morál. Po přečtení stavby M. Glogara v Mo 8/2015, kde uvádí, že propadlinu "se snažil eliminovat nástřikem několika desítek vrstev Surfaceru s následným přebroušením", jsem to prostě vzdal. Sice uvádí, že to pomohlo, ale pouze částečně, Surf se časem propadl, byť nepatrně a propadlina je stejně znát. Za mne klobouček.
2025 - 1:32 Bf 109G-10 ROA Revell
1:48 Grunau Baby IIB Fly (VMG), XQ-2 prototyp ICM, Q-2A USAF ICM, KDA-1 w/trailer ICM, 2 x Kettenkraftrad Tamiya, Kübelwagen Tamiya, Schimmwagen Tamiya,
1:72 3,7cm PaK 36 Sp. Armour, 7,5cm PaK 40 Sp. Armour, 15cm Nebelwelfer 41 Sp. Armour, Bf 109E-3 Rumun Tamiya
2026 - 1:48 V-1 (91.prototyp) Tamiya
1:72 Avia CS-199 Edu
1:48 Grunau Baby IIB Fly (VMG), XQ-2 prototyp ICM, Q-2A USAF ICM, KDA-1 w/trailer ICM, 2 x Kettenkraftrad Tamiya, Kübelwagen Tamiya, Schimmwagen Tamiya,
1:72 3,7cm PaK 36 Sp. Armour, 7,5cm PaK 40 Sp. Armour, 15cm Nebelwelfer 41 Sp. Armour, Bf 109E-3 Rumun Tamiya
2026 - 1:48 V-1 (91.prototyp) Tamiya
1:72 Avia CS-199 Edu
- Olda Homola
no chlapi, vy to teda tuníte!
Já zůstanu u svého odrbaného holátka..
Já zůstanu u svého odrbaného holátka..
2026:
1. Morane M.S.406C-1

MAGA! Make America Go Away!!
1. Morane M.S.406C-1

MAGA! Make America Go Away!!
-
Roman“Travis”Henych
Super. Musím mrknout na křídla, jestli čeká propadlina i mne.
-
Marek Nagy
Čeká na každého.Roman“Travis”Henych píše: ↑04 dub 2022, 10:32 Super. Musím mrknout na křídla, jestli čeká propadlina i mne.
- David Koktavý
Dobrý start Marku. Nad tou propadlinou už jsem laboroval taky. Asi se ji nakonec pokusím eliminovat, ale ještě nevím jak. Jsem zvědav, zda-li budeš držet stejnou latˇku jako u Wildcata a např. doděláš stejně jako u něj "Landing light" v náběžce.
-
Marek Nagy
Ahoj, pokud chceš řešit propadlinu, tak rozhodně netmel. Lepší je ji vybrousit.David Koktavý píše: ↑04 dub 2022, 18:16 Dobrý start Marku. Nad tou propadlinou už jsem laboroval taky. Asi se ji nakonec pokusím eliminovat, ale ještě nevím jak. Jsem zvědav, zda-li budeš držet stejnou latˇku jako u Wildcata a např. doděláš stejně jako u něj "Landing light" v náběžce.
To určitě budu. To je snad patrné při řešení propadliny
Nejen že zopakuji "Landing light" v náběžce, ale už jsem udělal přípravu pro čiré pozičky.
-
Marek Nagy
Přidám aktuální stav.
Mám hotový kokpit (jen lepty + obtisky ze stavebnice), zavřený trup.
Křídla mám připravená a to včetně otvorů pro soustružené hlavně.
Nad rámec stavebnice jsem doplnil čiré pozičky a upravil díl s ostruhovým kolečkem.
Cowling je také hotový (naznačil jsem šrouby kornajsnou) a začínám na motoru.
To je pro tuto chvíli vše.
Mám hotový kokpit (jen lepty + obtisky ze stavebnice), zavřený trup.
Křídla mám připravená a to včetně otvorů pro soustružené hlavně.
Nad rámec stavebnice jsem doplnil čiré pozičky a upravil díl s ostruhovým kolečkem.
Cowling je také hotový (naznačil jsem šrouby kornajsnou) a začínám na motoru.
To je pro tuto chvíli vše.