Spad 510, 1/72, Special Hobby
- David Koktavý
Spad 510, 1/72, Special Hobby
Zdravím, povedlo se mi v mezičase prací na Tornádu, rozdělat tento model.
První dojem ze stavebnice je, že se jedná o pěkný, jednoduchý short-run s velkým potenciálem na úpravy a vylepšení. Já tento potenciál eliminuji na stavbu čistě z krabičky.
První dojem ze stavebnice je, že se jedná o pěkný, jednoduchý short-run s velkým potenciálem na úpravy a vylepšení. Já tento potenciál eliminuji na stavbu čistě z krabičky.
- David Koktavý
Re: Spad 510, 1/72, Special Hobby
Drobný posun za večer. Pásy doplněny nařezáním Tamiya pásky. Propadliny tmelené na vrtuli a bačkorách.
Jestli mohu doporučit, vykašli se u spodního křídla na jejich kolíčky a a udělej si nosníky z jehel bo sem se dost zapotil abych uhlídal geometrii.. jinak křídlo je hrubší, než navazující díl na trupu.
Budu nahlížet, abych dodržel trenérské povinnosti. 
- Skřivan
- Kontaktovat uživatele:
No hele - stavba jen tak - supeeer
Hele trenére, taky by jsi nějakou krabičku mohl vybalit
takových teoretiků už tu bylo

Hele trenére, taky by jsi nějakou krabičku mohl vybalit
- David Koktavý
Můžu potvrdit že spodní křídlo je silnější než na trupu. Nosníky jsem nevytvářel, po přilepení spodního křídla jsem vše korigoval a celou sestavu s vrchním křídlem jsem lepil velice citlivě, abych mohl kterýkoliv díl znásilnit do správné polohy. No uvědomil jsem si, že dvouplošník jsem dlouho nedělal. Myslím že model pasuje vcelku slušně a limitem byly "ruce". Nakonec bych řekl že se jakž takž zadařilo. Vzpěry u trupu jsou o desetinku kratší, ale to mi spíše něco nevyšlo. Navíc konečná geometrie posezu nejde srovnat, dokud nedám zpevnující výplet mezy podvozkové nohy, které pruží a vahou se rozjíždí.
Nyní odlomím vrchní křídlo, dolepím drobotinu a model budu takto separátně barvit.
Jinak jak jsem psal, model má veliký potenciál na různé vylepšování. Jak známo, potenciál tvoří napětí. A to napětí je třeba uvolnit. Uvolnil jsem tedy odvrtáním otvorů sání a prohloubením kanálků na vrchní straně motorového krytu, snad se tedy trénér nebude zlobit
Nyní odlomím vrchní křídlo, dolepím drobotinu a model budu takto separátně barvit.
Jinak jak jsem psal, model má veliký potenciál na různé vylepšování. Jak známo, potenciál tvoří napětí. A to napětí je třeba uvolnit. Uvolnil jsem tedy odvrtáním otvorů sání a prohloubením kanálků na vrchní straně motorového krytu, snad se tedy trénér nebude zlobit
Jak jsi prohloubil ty vrchní kanálky? Bo ja nikde nenašel jak by měly vypadát.. tak bych to okopčil dle tebe a případně to na tebe svedl.

Trenér je v tomto chlívku velmi spokojený. 
- Skřivan
- Kontaktovat uživatele:
Tady to také pěkně žije 
- David Koktavý
Děkuji. Z toho moudrý nejsem, přijde mi to jako zespod zacpaná díra..
- David Koktavý
No koukám na to
, přes ten výřez je podle mně vidět blok motoru, nebo potrubí. Každopádně tam ještě něco dám a upravím to.
Taky jsem si už dříve iniciativně podle té fotky vyrobil fotokulomet, abych se vzápětí dozvěděl, že ten stejný a tedy mnohem přesnější je v Eduardí AV-534.
Taky jsem si už dříve iniciativně podle té fotky vyrobil fotokulomet, abych se vzápětí dozvěděl, že ten stejný a tedy mnohem přesnější je v Eduardí AV-534.
- Přílohy
-
- 20230222_224818_up.jpg (32.73 KiB) Zobrazeno 1758 x
-
- 20230222_224736up.jpg (29.03 KiB) Zobrazeno 1758 x
Počítám, že ten fotokulomet neměly všechny stroje.. Jinak lepší toto stadium, než to zjistit, až když je hotovo a na model se vesele práší ve vitrince 
- David Koktavý
Tak upravil jsem ty kanálky na krytu. V podstatě jsem je vyplnil kulatinou a zabrousil, nabarvím to na černo aby to bylo jakože "ucpané" ale upřímně, moc pěkné to asi nebude
. Vědět to před zavřením trupu, šel bych na to úplně jinak.
Je ale potřeba postupovat dále do finále, začal jsem kamufláž, respektive nástřikem kokard.
Chvilku jsem se trápil otázkou zelené. Píšou že barva je khaki, pohledem na pár fotek modelů bylo opravdu těžké odhadnout ten správný odstín, který až zase tak khaki nebyl. Některé indicie hovoří o barvě spíše do modra, podobná té co je na přebalu. Nakonec jsem se chytnul názoru francouzkého kolegy z BM, který mi napsal, že použije IJA Green, kterou dotónuje. Namíchal jsem si tedy něco takového, porovnal s fotkami a přidal k tomu fotku kbelské MS-230. Ta barva je namíchaná přesně podle mých představ. Ale jestli ta má představa je přesná, to už nevím ...
Je ale potřeba postupovat dále do finále, začal jsem kamufláž, respektive nástřikem kokard.
Chvilku jsem se trápil otázkou zelené. Píšou že barva je khaki, pohledem na pár fotek modelů bylo opravdu těžké odhadnout ten správný odstín, který až zase tak khaki nebyl. Některé indicie hovoří o barvě spíše do modra, podobná té co je na přebalu. Nakonec jsem se chytnul názoru francouzkého kolegy z BM, který mi napsal, že použije IJA Green, kterou dotónuje. Namíchal jsem si tedy něco takového, porovnal s fotkami a přidal k tomu fotku kbelské MS-230. Ta barva je namíchaná přesně podle mých představ. Ale jestli ta má představa je přesná, to už nevím ...
Parádní postup, Davo. Barva se mi líbí.