Stavíme Fko od eduardu (Bf-109F Eduard 1:72)
Fridrich Eduard dvaasedmdesaty
- Olda Homola
Re: Stavíme Fko od eduardu (Bf-109F Eduard 1:72)
Myslím, Laco, že si stavíš zbytečnou zeď.
eFko není stavebnice bez chyb zalitá sluncem, ale ani celosvětová tragédie.
Mě na můj současný stav stačily asi dvě hodiny čisté práce.
Musím přiznat, že jsem zpočátku do téhle stavebnice vůbec nechtěl jít, ale pak mě napadl jistý koncept s návazností na moji jinou odpočinkovou stavbu a bylo rozhodnuto.
Pravda, S-199 se mi stavěl o chloupek lépe.
Nicméně, pokud chceš opravdu TOP stavebnici, za mě je to A6M Zero od Tamky.
Musím přiznat, že jsem zpočátku do téhle stavebnice vůbec nechtěl jít, ale pak mě napadl jistý koncept s návazností na moji jinou odpočinkovou stavbu a bylo rozhodnuto.
2026:
1. Morane M.S.406C-1

MAGA! Make America Go Away!!
1. Morane M.S.406C-1

Ďakujem chlapi za rady. Zatiaľ sa rozhodujem, ale vyzerá to asi tak, že opäť podporím skupinovú stavbu na rok 2023.
Pozor na neschopných - sú schopní všetkého!
- David Koktavý
Dnešní resp. včerejší update. Dolepil jsem trupové výztuhy na které jsem zapomněl, namíchal a nastříkal RLM79. Bohužel se mi nedařilo podle představ. V první řadě jsem zjistil, že mezi starou XF-59 a novou lahví XF59 ze které vycházím, je propastný rozdíl v odstínu daný zřejmě stářím barvy. Takový velký rozdíl jsem nikdy nezaznamenal. To mne trochu vykolejilo a nemohl jsem chytnout takový ten "správný" nádech barvy podle představ a její světlost. Vím že původní RLM79 byla míchaná z italských barev a pozdější RLM79 byla již německá, která byla sice tmavší, ale asi ne tak moc jak to mám. Takže další modely určitě zesvětlím a váhám jestli neopravit i tento no 
- David Koktavý
Já si to také myslím ale zároveň chápu, že někdy má člověk chutˇ postavit model kde má jistotu že nemusí nic řešit. Tím se ale podstatně zúží výběr stavebnicOlda Homola píše: ↑21 čer 2023, 14:57 Myslím, Laco, že si stavíš zbytečnou zeď.
To eFko opravdu není stavebnice bez chyb zalitá sluncem a ani celosvětová tragédie, ale to první je nám řekl bych tak trochu stále podsouváno že je.
- Skřivan
- Kontaktovat uživatele:
PěkněDavid Koktavý píše: ↑22 čer 2023, 06:34 Dnešní resp. včerejší update. Dolepil jsem trupové výztuhy na které jsem zapomněl, namíchal a nastříkal RLM79. Bohužel se mi nedařilo podle představ. V první řadě jsem zjistil, že mezi starou XF-59 a novou lahví XF59 ze které vycházím, je propastný rozdíl v odstínu daný zřejmě stářím barvy. Takový velký rozdíl jsem nikdy nezaznamenal. To mne trochu vykolejilo a nemohl jsem chytnout takový ten "správný" nádech barvy podle představ a její světlost. Vím že původní RLM79 byla míchaná z italských barev a pozdější RLM79 byla již německá, která byla sice tmavší, ale asi ne tak moc jak to mám. Takže další modely určitě zesvětlím a váhám jestli neopravit i tento no![]()
- Olda Homola
A není to jedno? Dyť je to jen nácek....David Koktavý píše: ↑22 čer 2023, 06:34 Takže další modely určitě zesvětlím a váhám jestli neopravit i tento no![]()
2026:
1. Morane M.S.406C-1

1. Morane M.S.406C-1

Správně, na Němce to stačí. Jo, být to maďarská mašina....
Jinak parádní postup, Davide.
Jinak parádní postup, Davide.
- Olda Homola
To bys ji ale musel postavit, prokrastinátore
2026:
1. Morane M.S.406C-1

1. Morane M.S.406C-1

-
Michal Vyparina
Mám jednu v plánu dělat a těch Eduardích loupaček se ani nedotknu.
"Věřím v Boha a své pistole." - škpt. Václav Morávek
"Deus vult!" - pokřik křižáků před bojem s nevěřícími
"Jdi, poutníče, a zvěstuj Lakedaimonským
že my tu mrtvi ležíme, jak zákony kázaly nám." - epitaf mrtvým hrdinům Sparty po bitvě u Thermopyl
"Deus vult!" - pokřik křižáků před bojem s nevěřícími
"Jdi, poutníče, a zvěstuj Lakedaimonským
že my tu mrtvi ležíme, jak zákony kázaly nám." - epitaf mrtvým hrdinům Sparty po bitvě u Thermopyl
- David Koktavý
Včerejší postup jen slovně, jelikož by ta hodina práce na ilustrační fotce nebyla vidět. Trochu jsem zesvětlil tu pískovou a více vystínoval. Tím jsem dosáhl hranic spokojenosti a dnes budu snad chvilku zase postupovat.
- David Hényk
Dave nevím jestli fotka odpovídá reálu, ale mě se ta barva hodně líbí a splňuje moje představy o té barvě. Mluvíme-li teda o té tmavší.David Koktavý píše: ↑22 čer 2023, 06:34 Dnešní resp. včerejší update. Dolepil jsem trupové výztuhy na které jsem zapomněl, namíchal a nastříkal RLM79. Bohužel se mi nedařilo podle představ. V první řadě jsem zjistil, že mezi starou XF-59 a novou lahví XF59 ze které vycházím, je propastný rozdíl v odstínu daný zřejmě stářím barvy. Takový velký rozdíl jsem nikdy nezaznamenal. To mne trochu vykolejilo a nemohl jsem chytnout takový ten "správný" nádech barvy podle představ a její světlost. Vím že původní RLM79 byla míchaná z italských barev a pozdější RLM79 byla již německá, která byla sice tmavší, ale asi ne tak moc jak to mám. Takže další modely určitě zesvětlím a váhám jestli neopravit i tento no![]()
- Lesný Ladislav
Vy jste, pánové nemuseli tmelit ty zámky u výstřelných kanálů kulometů? Jednak jsem je nepochopil a za druhé obdélníkový zámek do lichoběžníkového výřezu, fakt dobrý... Překvapilo mne množství drobných otřepů na hranách, nejvíce u trupové přepážky U29, u kulatých otvorů šachet ve spodních dílech křídel a u výstřelných kanálů, jeden otvor podstatně menší než u druhého. A pro mne dobrá zpráva, samozřejmě jsem si nevšimnul postupu lepení zadní části trupu, kdy návod doporučuje část šachty ostruhového kolečka, pak kýlovku a nakonec uzavřít druhou polovinou trupu. I když se to nezdá, kýlovka jde vsunout a zalepit i po slepení polovin trupu, dokonce to považuji za lepší řešení, hezky jsem si ji alespoň vystředil vůči trupu.
2025 - 1:32 Bf 109G-10 ROA Revell
1:48 Grunau Baby IIB Fly (VMG), XQ-2 prototyp ICM, Q-2A USAF ICM, KDA-1 w/trailer ICM, 2 x Kettenkraftrad Tamiya, Kübelwagen Tamiya, Schimmwagen Tamiya,
1:72 3,7cm PaK 36 Sp. Armour, 7,5cm PaK 40 Sp. Armour, 15cm Nebelwelfer 41 Sp. Armour, Bf 109E-3 Rumun Tamiya
2026 - 1:48 V-1 (91.prototyp) Tamiya
1:72 Avia CS-199 Edu
1:48 Grunau Baby IIB Fly (VMG), XQ-2 prototyp ICM, Q-2A USAF ICM, KDA-1 w/trailer ICM, 2 x Kettenkraftrad Tamiya, Kübelwagen Tamiya, Schimmwagen Tamiya,
1:72 3,7cm PaK 36 Sp. Armour, 7,5cm PaK 40 Sp. Armour, 15cm Nebelwelfer 41 Sp. Armour, Bf 109E-3 Rumun Tamiya
2026 - 1:48 V-1 (91.prototyp) Tamiya
1:72 Avia CS-199 Edu
- David Koktavý
Ad Barva RLM79, to bylo právě to dilema. Na fotkách se jeví poměrně světlá, presentovaná je o mnohem tmavší, někde to je defacto regulérní světle hnědá. Tu barvu jsem přeci jen malinko zesvětlil abych dosáhl tak nějak kompromisu ve svém vnímání této záležitosti
Ohledně kanálů, mně se to tak "povedlo" nalepit, že jsem je musel jemně přerýt celé. Jinak se vším souhlas, ty jemné otřepy... asi ta technologická vychytávka kterou máme obdivovat
Ale abych nebyl jen negativní, mám pocit že díly nemají výraznou spáru v dělení formy, třeba u podvozkových noh si nepamatuji nějaký výrazný zásah skalpelem.
Ad kýlovka, lepit ji až po slepení trupu, to je hrubá nekázeň v nedodržení postupu, a to se nebude tolerovat
Ale vážně, mně spíše vadilo že nenavázala na zřejmně málo zmáčknutý trup, který byl širší.
Ohledně kanálů, mně se to tak "povedlo" nalepit, že jsem je musel jemně přerýt celé. Jinak se vším souhlas, ty jemné otřepy... asi ta technologická vychytávka kterou máme obdivovat
Ad kýlovka, lepit ji až po slepení trupu, to je hrubá nekázeň v nedodržení postupu, a to se nebude tolerovat
Ono s tou RLM79 je to tak, že první varianta RLM79 z dubna 1941(kdy byly zavedeny tropické barvy) byla světlejší podobná italské pískové. RLM78 byla tmavší. Jedni z prvních kdo tuhle barvu obdržely byly Bf-109E, Hs-126, Fi-156, Ju-87, Do-17. Proto na fotkách vypadají třeba Bf-109E světlejší než třeba pozdější F-2/F-4 z konce roku 1941 a pak 1942. V listopadu 1941 byly tropické barvy zrevidovány dle prostředí a RLM79 byla ztmavená a RLM78 byla zesvětlená a více do modra. Proto třeba Fw-190A, Ju-88 a další mají tmavší odstín. V podstatě by měli mít tu tmavší RLM79 i Bf-109F, ale předpokládám, že tu tmavější varinatu začali používat až od začátku roku 42. Protože dorazily později. Jinak ty tropické odstíny se aplikovaly né v továrně, ale až v přepravním depu nebo u jednotek. V roce 1942 byly určité série Bf-109F-4 z továrny opatřené už tropickou kamufláží, jelikož se předpokládalo, že to u sérií co jdou do Afriky ušetří čas. Ve finále to moc nepomohlo, protože pak se stejně dostávaly Bf-109F-4 v tropické kamufláži na východní frontu, kde tu kamufláž museli stejně upravovat. Ve finále je to stejně na každým co uzná za vhodný, jelikož i ta pozdější RLM79 podléhala vlivům prostředí.
"Lepím z krabičky a vůbec se za to nestydím."
- Olda Homola
tak po návratu z hor opět nějaká práce.
Jsme v lakovně
Jsme v lakovně
2026:
1. Morane M.S.406C-1

1. Morane M.S.406C-1