Spitfire Mk.I

1/72 IBG

1936-2026
David Koktavý

Spitfire Mk.I

Příspěvek od David Koktavý »

Tak rok Spitfira může začít. Plány jsou veliké, spíš převeliké, jako obvykle :lol: a uvidíme jak to (jako obvykle) dopadne :-D
20260124_202429up.jpg

Na Spitfira od IBG jsem se nejdříve těšil. Po té, co jsem shlédl nesmyslně pronýtované výlisky skrz na skrz, už jsem se těšil méně....
A jakmile jsem začal stavět, už se těším tak, že si říkám, Eduard má šanci stát se "z bláta do louže" a možná i lepším.

20260124_213617up.jpg

Enigma v návodu. Vykutat těch pár dílů dá zabrat, protože v daném rámečku není 100% posloupnost čísel. A proto jsem vynechal například pedály, protože stejně nebudou vidět. Lepení dílů nepatří ke komfortním, dalo mi zabrat než jsem přišel na to jak a co kam přesně patří, i když v návodu jsou vcelku pěkné ilustrace.
20260124_214018up.jpg

Připraveno na interiérovku. Pro ty co chějí mít model zavřený i s kabinou jsou komplikace s nějakým řezáním dílů + nesedící kryt radiostanice.
20260125_111239up.jpg
Zatím tedy nechci dělat ukvapené závěry. Hlavní sestavy modelu pasují pěkně, tak uvidím jak dopadne hrubá stavba.
Obrázek
Skřivan
Kontaktovat uživatele:

Re: Spitfire Mk.I 1:72 IBG

Příspěvek od Skřivan »

Tak na tuhle reprtáž se tu někteří - skoro všichni - děsně těší :lol:
Tak pěkně pokačuj :)
Daniel Křivánek
Na modelech mám drobné nedostatky, které oborníky dráždí, ale laik si jich ani nevšimne.
„Můžete s tím nesouhlasit, můžete se dokonce i rozčilovat, ale to je asi tak všechno, co s tím můžete dělat.“
8-)
Obrázek
ujík

Příspěvek od ujík »

Tohle budu sledovat. :foto:
Olda Homola

Příspěvek od Olda Homola »

co je s krytem radiostanice?
na polském foru tvrdili, že stačí skalpelem oříznout to osazení z vnitřní strany trupu.
A údajně jsou dva dekly, ten jeden prý sedí o krapátek líp.
Eda má naprd čiré díly, jsou tam vidět mázance a u čelního štítku s vystouplým pancéřovým sklem lze v horní části
vidět takové dva "útvary", jako by původně tam měli linky rámování a posléze je vyfrézovali.
Ale viditelné to je.
No, jako obvykle - vlastní názor až to budu mít na stole.
2026:
1. Morane M.S.406C-1

Obrázek

MAGA! Make America Go Away!!
RED HONZA

Příspěvek od RED HONZA »

Proč jsi nepoužil tištěný kokpit ibg?
"Jakmile se k moci dostanou důstojníci, zavládnou nedůstojné poměry."
David Koktavý

Žádný tištěný kokpit v tomto přebalu není. Kamarád mi jej sice nabízel bokem, ale s díky jsem odmítl. Snažím se stavět modely opravdu "z krabičky".
Dvířka radiostanice potřebují trpělivost a jemné broušení po obvodu, jsou větší. Sbrušovat osazení a otvor v trupu mi příjde jako horší možnost.

P.S. Včera jsem ve své tradiční denní "dvacetiminutovce" předbarvil kokpit.
Obrázek
RED HONZA

Příspěvek od RED HONZA »

Aha, já jsem v prvním přebalu měl tři vytištěné kousky, tak jsem myslel, že je jako standard.

Ale ten tisk mi přijde docela hrubej, tak zvažuju, jestli je vůbec použiju…
"Jakmile se k moci dostanou důstojníci, zavládnou nedůstojné poměry."
Olda Homola

ono, Black box obsahuje 3D tisky, "obyčejné" přebaly většinou ne, resp. ne díly kokpitu.
A jak říkáš, i ten tisk má svoje slabiny.
2026:
1. Morane M.S.406C-1

Obrázek

ujík

Příspěvek od ujík »

Upřímně, pokud zavřeš překryt, nebo ho jen odsuneš bez otevření dvířek, tak stačí v kokpitu i to, co má Tamka. Stejně tam nic není vidět.
ujík

Příspěvek od ujík »

Mám dotaz, proč se tady mažou příspěvky? Jako jo, nebylo to k modelaření, ale to už si ani člověk nemůže dělat srandu? Myslel jsem, že se tohle předvádí jen na MF.
Skřivan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Skřivan »

No to by mě taky zajímalo :(
Daniel Křivánek
Na modelech mám drobné nedostatky, které oborníky dráždí, ale laik si jich ani nevšimne.
„Můžete s tím nesouhlasit, můžete se dokonce i rozčilovat, ale to je asi tak všechno, co s tím můžete dělat.“
8-)
Obrázek
Olda Homola

Ahoj,
nene, toto není vůbec ten důvod.
Ale je do Davidovo téma a diskusi netýkající se jsem mu tam nechtěl nechávat.

V mým tématu do mě klidně šijte,ale tady jsem to nepovažoval za vhodné.
Je to dostatečné vysvětlení?
2026:
1. Morane M.S.406C-1

Obrázek

Skřivan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Skřivan »

:wink:
ale myslím, že by to Davidovi vůbec nevadilo :)
Daniel Křivánek
8-)
Obrázek
David Koktavý

Nevím o co šlo, ale určitě nevadilo ! ...nicméně kvůli GDPR nemůžu jmenovat přímo viníka Ujíka co tu vtipkuje, tak musím "vyzvat" všechny anonymně, aby pokud možno délku a množství OT přizpůsobili objemu a délce zdejšího modelářského tématu. A v neposlední řadě společenské přijatelnosti s ohledem na zdejší (mojí) nešikovnostní menšinu a vyznání :lol: :lol:

A tedˇ tedy zpět k tématu. (Nejen) včera večer jsem si omylem místo rukou nasadil kopýtka, tak jsou následující záběry poněkud drastické :?

Celé dosavadní lepení mi silně připomíná Mig-23 od Clear Prop, nebo něco od Modelsvitu, jen je toho míň. Ten model si žádá čas, přesnost a preciznost. Při pasování na sucho mi přišlo, že vše sedí, ale jak je u mne dobrým zvykem, lepení naostro dopadá jinak. Zřejmě jsem nalepil kokpit o nějakou desetinu směrem dopředu, při vlepování křídel mi asi přepážka bránila celek posunout dozadu. Nejdříve jsem to "ladil" a "brakoval" přední část kokpitu. Nakonec došlo k vylomení přepážky. Pak to sedlo OK, jen v zadní části přechodu křídlo trup to nešlo domáčknout i když zespodu se to jeví v pořádku. Další částí je přední část motorového krytu. Stejně jako u dvířek radiostanice a kokpitu i tady jsem lehce "přebrousil".
20260129_212910up.jpg
20260129_211206up.jpg
20260129_223029up.jpg
20260129_222949up.jpg
Ještě doplním, že se mi nelíbily detaily na SOP. Ale stačilo SOP chytnout mezi prsty a objet svařovacím lepidlem. Je to tedˇ mnohem lepší 8-[

Suma sumárum, ačkoliv se to zdá odrazující, není tam nic, to by nespravilo malé množství tmelu.
Tedˇ zbývá dořešit překryt (ten po řezání podle návodu zatím na sucho sedí OK). Pak dolepování drobností a nakonet surf.
Obrázek
ujík

Příspěvek od ujík »

A já furt čumím na tu první fotku a dumám, proč tam máš ten flek. Jo chce to číst až do konce. :-D

A jinak slibuji, že už se to nebude příště opakovat a srandičky si budu dělat pořád dál. :-D
Odpovědět Předchozí témaNásledující téma

Zpět na „Spitfire - Zrození legendy“