Grumman TBF-1 (1/72, Academy)

Builds in progress
Peter Badár

Grumman TBF-1 (1/72, Academy)

Příspěvek od Peter Badár »

Tak som sa pustil teda do ďalšieho modelu. Nebudem rozoberať podrobnejšie moju neprítomnosť na fórach. Je to aj tým, že jednak toho času na modely je menej, že aj energie je menej a v konečnom dôsledku sa venujem - musím škole.
Napriek tomu som sa ale pustil do tohto dnes už možno aj trochu nostalgického modelu od Academy - a to Grumman TBF-1. Stavebnica z roku 1987 s negatívnym rytím, dekálmi pre jeden stroj v stavebnici a aj jednoduchosťou stavby.
Kokpit je pomerne jednoduchšie riešený. Množstvo, ale skutočne veľké množstvo stôp po vyrážačoch je nutné zatmeliť často na nedostupných miestách.
Diely kokpitu s vytmelenými stopmi po vyrážačoch.
Diely kokpitu s vytmelenými stopmi po vyrážačoch.
Tento rok:
Postavené modely: Grumann F6F-3 (1/72, Academy), Messerschmitt Bf 109 G-6/R-6/Trop (1/72, Italeri), Messerschmitt Me 163 (1/72, Academy)
Práve staviam: P-51D (1/72, Revell), Focke-Wulf Fw 190 D-9 (1/72, Airfix), Kawasaki Ki-61-I KAId (1/72, Hasegawa), Grumman TBF-1 (1/72, Academy)

„Najväčším šťastím človeka je, keď môže žiť pre to, za čo by bol ochotný zomrieť.“
Honoré de Balzac

Milujem ťa Rainbow Dash.
Ján Paulik

Re: Grumman TBF-1 (1/72, Academy)

Příspěvek od Ján Paulik »

Už dlho som nevidel od teba niečo dokončené :) nepoštekliš galeriu trocha? :D
Obrázek
IPMS-KPM-Tatranskí Orli
Plastic Session 2013
Všetky moje dokončené modely

"Oni nechápu, že je v tom omnoho viac než obliecť sa ako vojak a ísť strieľať po ľuďoch,
je to životný štýl, je to o disciplíne, o priateľstve.
A že čo to robím? Hrám sa na vojaka, ale oni to nechápu..."

-Ján Paulik-
Former member of the
C/1-87 INF 10MD(SK)
Peter Badár

No to je ten problém, trpím momentálne už nejaký čas nedostatkom sekundových lepidiel. Nie, nebudem si kupovať značkové lepidlá po 2 €. Vždy som ich kupoval v tých výpredajoch 10 kusov, kus za 0,10 € a keď to začalo tuhnúť v tube, čo sa stáva u mňa často), tak som ho proste vyhodil. Zároveň som zistil, že rozdiel medzi sekundovým lepidlom za 0,10 € a za 2 € nie je veľký. Snáď akurát viskozita. No čo už..., šetrím a potom hold nemôžem dostavať nejaký model, lebo nemám čím lepiť, tmeliť... Tak to rieším otvorením novej krabičky. :cry:

Môj 300. príspevok.
Tento rok:
Postavené modely: Grumann F6F-3 (1/72, Academy), Messerschmitt Bf 109 G-6/R-6/Trop (1/72, Italeri), Messerschmitt Me 163 (1/72, Academy)
Práve staviam: P-51D (1/72, Revell), Focke-Wulf Fw 190 D-9 (1/72, Airfix), Kawasaki Ki-61-I KAId (1/72, Hasegawa), Grumman TBF-1 (1/72, Academy)

„Najväčším šťastím človeka je, keď môže žiť pre to, za čo by bol ochotný zomrieť.“
Honoré de Balzac

Milujem ťa Rainbow Dash.
Ján Paulik

Peťo ale to je škoda a podľa mňa len výhovorka. Ja si kupujem sekundové lepidlo Loctite gelové, stojí síce 4 eura ale na každý model ho dávam minimum, neschne v tube a vydrží mi na dlho. Miesto kupovania starých modelov a otvárania ich skús zainvestovať radšej do poriadneho modelárskeho lepidla, sekundového lepidla a ono to pôjde. Začínaním stále nových stavieb sa nikam nedostaneš. Si myslim.. a je to škoda....
Obrázek
IPMS-KPM-Tatranskí Orli
Plastic Session 2013

"Oni nechápu, že je v tom omnoho viac než obliecť sa ako vojak a ísť strieľať po ľuďoch,

-Ján Paulik-
Former member of the
C/1-87 INF 10MD(SK)
Peter Badár

Nehodlám kupovať značkové lepidla, keď som bol úplne v šoku, že tie sekundové lepidlá po 10 centov sú nelíšia kvalitou od tých značkových. Zvlášť sekundové lepidlá z poslednej kúpy, ktoré boli českej výroby, boli skvelé. To, že som teraz v poslednej dobe, nedal žiadny model do galérie je spôsobené iba mojou neaktivitou v poslednej dobe.
Tento rok:

Honoré de Balzac

Milujem ťa Rainbow Dash.
skipper262

Příspěvek od skipper262 »

S tym tiez moc nesuhlasim. Tiez som dlllllllhe roky fical na sekundaku z cinana za 20 centov, dobre. Tiez lepi,aj ked s leptami to vzdy bol boj. Odlepovalo sa.nedrzalo. odkedy mam nove UHU je to na nezaplatenie. Sice stalo 5 eur ale kvalita je niekde inde. Kedze aj tie lepty su vacsinou drahy spas nerad by som ich pobabral lacnym lepidlom. Ale chapem aj Peta,tiez boli casy (ked som mal 14-15) ked som cakal aj mesiac na nejake peniaze aby som dokupil povedzme farbu. Kazdy si tym myslim prejde a casom a peniazmi sa kazdy vypracuje na vyssiu uroven ;)

Odoslané z GT-N7100 cez Tapatalk 2
sanxo

Příspěvek od sanxo »

Tiež nechcem hocijaký sekunďák. Kúpil som v Bille a za pol roka mi vyschlo. Používam Cyanofix od Soudalu za 4,50 € a spokojnosť.
Ján Paulik

Tak hold je to už jeho vec čo si kúpi a s čím bude pracovať, rady dostal kopec a či už ich poslúchne alebo nie je čisto na ňom :) Podľa mňa ale počúvať rady a ísť podľa nich je jeden z krokov ku zlepšovaniu sa :)
Obrázek
IPMS-KPM-Tatranskí Orli
Plastic Session 2013

-Ján Paulik-
Former member of the
C/1-87 INF 10MD(SK)
312_Karl
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 312_Karl »

nekde na forech jsem nasel malej zlepsovak, aby ti vterinak nevysychal. Do sirokyho vicka (treba od jogurtovyho napoje) natlacis modelinu, do ni si udelas maly jamky a do nich si odkapnes lepidlo. Chvili vydrzi, nabiras si na dilek treba jehlou nebo nebo necim podobnym a nestane se to, ze neustalym oteviranim a zaviranim tuby s lepidlem dojde k jeho vyschnuti.

Peknej model jde udelat i bez vterinaku za hafo penez. (i kdyz od ty doby, co mam kvalitni vterinak na lepty a cernej s debonderem na tmeleni, je zivot mnohem jednodussi. nicmene na obyc. lepeni pouzivam furt nejobycejnejsi vterinak za par kacek)

Tak dost vymluv a dokud nedodelas vsechno, co mas rozpraseny, tak zadnej novej model, jasny!? :)
Ján Paulik

Nechcem to tu zbytočne zasierať ale nedá mi to nepodeliť sa, prípadne nech to Patrik presunie kam treba :D Peťo ja používam tieto lepidlá:

Na obyčajné lepenie alebo ak mi treba kopec lepidla tak používam tiež jednoduché lepidlo za 10 centov, mám ich nakúpených do blubu a aj keď obschnú nieje škoda mi ich vyhodiť.
1.JPG
2.JPG
Väčšinou používam ale lepidlo Gelove Loctite, síce stojí okolo 3 - 4 eur ale je uplne božie, lepím s ním kopec malých dielov, lepty a podobne... Stačí ho trocha a drží, nezasychá skoro.
3.JPG
Na lepenie trupu, krídel a tak ďalej používam tieto dva lepidlá:
4.JPG
Mr. Cement S mám už vyše roka čiže za tých pár korún je vystarané na hodne dlhú dobu....

A ako Karl tu spomenul tak ja si vždy lepidlo vytlačím na takúto bielu doštičku, je to aj patrične vidno, tam mi sekundové lepidlo vydrží pár minút kým zaschne a poväčšine si vytlačím len také množstvo aké predpokladám že budem potrebovať.... Na nanášanie používam skoro stále špáratka, niekedy ihlu :)
5.JPG
Tieto všetky lepidlá sú podľa mňa záležitosťou pár korún. Je pravda že aj z obyčajným lepidlom sa dá a s Karlom v tomto súhlasím, ale prečo si prácu nezjednodušiť ak sa dá? :) Nieje to horibilná cena. :)
Obrázek
IPMS-KPM-Tatranskí Orli
Plastic Session 2013

-Ján Paulik-
Former member of the
C/1-87 INF 10MD(SK)
312_Karl
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 312_Karl »

bez Tamiya extra thin a cernyho sekundaku s debonderem uz si nedovedu predstavit praci :)

Janko zkus si vterinak misto na desticku nakapat do ty modeliny. vydrzi dyl nez zatvrdne ;)
Ján Paulik

No vyskušam :) popravde vždy dokončim pracu skôr než zaschne sekunďák :D ale človek nikdy nevie a za vyskušanie nebiju :P :D
Obrázek
IPMS-KPM-Tatranskí Orli
Plastic Session 2013

-Ján Paulik-
Former member of the
C/1-87 INF 10MD(SK)
Pojistovak
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pojistovak »

Zajímavá debata k vteřiňákům.-)
Prošel jsem vývojem od drahých kousků po ty nejlevnější. Důležité je, aby byl "čerstvý" po otevření, když jej už mám déle, přesunu jej z lepení na tmelení.-)

Bavil jsem se o tom i s Lacem, tem mi to potrvdil, taky na vše používá levné kousky ze supermarketu a je s tím ok.

Uvažuju akorát o černém, ale prozatím mi stačí na tmelení epoxydová tamka a nebo milliput. Takže ještě váhám.

BTW: vteřiňák UHU který všichni vychvalují mi zhoustnul za dva dny, takže jsem si šel opět pro supermarket lepidlo za 19kč)

A jinak Petře, ať se daří, s časem je kříž, proto se snažím urvat třeba jen deset minut, zalepím jeden kousek ale jde to dopředu.-)
Odpovědět Předchozí témaNásledující téma

Zpět na „Stavby“