Leden s divokou kočkou.

Skupinová stavba mimo jiné o ceny

Speedy

Re: Leden s divokou kočkou.

Příspěvek od Speedy »

To je cvičný pumový podvěs Mk 47 obsahující 8 malých kovových bombiček obsahující brokovnicový dlouhý náboj Gauge 10. Náboj mířil v bombičce dozadu a obsahoval množství černého střelného prachu, který po dopadu se odpálil a zanechal viditelnou kouřovou clonu. Bombičky se používaly tři druhy dle určení útoku a typu cíle. AN Mk3, AN Mk5 a AN Mk43. Bombičky se odhazovaly elektricky vždy po jedné. Pumové cvičné pouzdro se používalo k výcviku pilotů na cvičné pumové útoky v horizontálním bombardování z nízkých výšek nebo ve střemhlavém letu dle typu cíle. Mohli s tím bombardovat klasickou loď, letiště nebo ponorku a nic se nestalo. Většinou okolo létal i instruktor v letadle a výsledky dopadů natáčel na fotokulomet.

V podobném duchu se později používaly i cvičné 2.25 palcové rakety.
Přílohy
Mk 47 bomb dispensers from the front.jpg
mk47rack.jpg
227620a.jpg
F4U-1 with practice bomb dispenser.jpg
1460026181722.jpg
"Lepím z krabičky a vůbec se za to nestydím."
Zdeněk Valíček

Příspěvek od Zdeněk Valíček »

Filipe, díky moc, ale na videu z webu arma hobby to vypadá trošku jinak. Není to tak široké. Zkusím k tomu ještě něco dohledat.
Dík moc
Speedy

Příspěvek od Speedy »

Je to to co jsem psal, ale jestli chceš vymýšlet něco jiného, tak proč ne. Hodně štěstí s tím pertinaxovým karburátorom. 8-)
Zdeněk Valíček

Speedy píše: 26 pro 2021, 22:51 Je to to co jsem psal, ale jestli chceš vymýšlet něco jiného, tak proč ne. Hodně štěstí s tím pertinaxovým karburátorom. 8-)
:grin: :grin: :grin:
David Koktavý

Příspěvek od David Koktavý »

Tak já jsem také připraven. Zatím tedy F4 F-4, ale je tu toliko pěkných kamufláží a motivačních fotek že jistě nezůstane u jednoho Wildcata.
Všem přeji hodně zdaru a pohody při stavbě !!!
Obrázek
Pojistovak
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pojistovak »

Já ještě hodinu, pak odevzdal práci a jdu se taky nachystat:-) letošek je nějaký hekticky:-(
Speedy

Příspěvek od Speedy »

Já začnu asi až zítra jelikož dneska už mám modelaření pokrk po dvou dnech. 8-) Ale taky všem tímto přeju vše nejlepší a ta je modelářský rok 2022 plodnější. :-D
Jarek S.

Příspěvek od Jarek S. »

A kdy jsi chtěl začít? když leden je až zítra? :lol: :lol: :lol:
Speedy

Příspěvek od Speedy »

Sorry :#) Asi mýlka?. :lol:
Zdeněk Valíček

Zdravím pánové,
taková otázka - Machinist Donald Runyon, VF-6, Guadalcanal, v obtiscích se objevují dvě mašiny #13 a #20. Tu třináctku jsem našel, ale nejsem schopen určit jestli je to F-3 nebo F-4, tu dvacítku jsem nenašel. Poradí někdo?
Děkuji
Zdeněk Valíček

Tak už jsem našel fotky, ze kterých je vidět, že #13 je F4F-4. #-o
Nějaká idea na zajímavou kamo F4F-3?
Michal Vyparina

Příspěvek od Michal Vyparina »

Např.tyto??
Přílohy
42094_0.jpg
42094_0.jpg (20.17 KiB) Zobrazeno 892 x
g10613.jpg
3978_2_tru02225_17.jpg
images.jpeg
images.jpeg (6.98 KiB) Zobrazeno 892 x
"Věřím v Boha a své pistole." - škpt. Václav Morávek
"Deus vult!" - pokřik křižáků před bojem s nevěřícími
"Jdi, poutníče, a zvěstuj Lakedaimonským
že my tu mrtvi ležíme, jak zákony kázaly nám." - epitaf mrtvým hrdinům Sparty po bitvě u Thermopyl
Zdeněk Valíček

Michale díky, tápu.
Ta z Waspu (černý ocas) je záloha pokud nenajdu zajímavou válečnou mašinu, ideálně z Enterprise ;-)
Pokukuji i po O´Harovi jak ho dělal na MF M. Hrabáň.
Speedy

Příspěvek od Speedy »

Zajímavá kamufláž na F4F-3 je třeba atypická VMF-211(Marine Fighter Squadron 211) z ostrova Wake.

Zajímavost č. 1 je že Wildcaty potopili torpédoborec Kisaragi, když se jim náhodou podařilo umístit lehkou pumu mezi jeho hlubinné nálože na zádi.

Zajímavost č. 2 je to i tím, že většina pilotů buď padla nebo byla zavražděná Japonci. Po pádu obrany a dobití Japonci je 5. října 1943 japonský velitel ostrova kapitán Sakaibara nechal postřílet kulometama. Jeden to přežil a schovával se na ostrově kde na pískovcový kámen vyryl zprávu o popravě 98 zajatých Američanů. Japonci ho chytli a Sakaibara mu osobně useknul hlavu mečem. Po válce v roce 1947 Sakaibaru Američani popravili.

Zajímavost č.3 - Můžeš si postavit Wildcata na fotce 211-F-11 na kterém létal Captain Henry T. Elrod.

Captain Henry T. Elrod byl posmrtně vyznamenám Medal of Honor za jeho akce při obraně ostrova. Nejdříve sestřelil 2 G3M Nell, potom se podílel na potopení křižníku Kisaragi a nakonec padl jako pěšák při obraně ostrova.

Zajímavost č. 4 Při jednom z posledních náletů 33 B5N Kate a 6 A6M2 Zero, proti kterému odstartovali 2 poslední Wildcaty se podařilo sestřelit Captain Herbertu C. Freulerovi B5N s bombometčíkem Noboru Kanaiem, který na Pearl Harbouru díky jeho zásahu potopil USS Arizona. Freuler to dotáhnul na Wake a s posledním rozstříleným Wildcatem to posadil na pláž.

Zajímavost č. 5 - Když v květnu 1944 zaútočila USS San Jacinto na Wake Island letadlama Avenger a Hellcat, tak mezi nima na své první misi byl i budoucí president USA George H. W. Bush.

Stačí? :)
Přílohy
Wildcat111.jpg
f4f3 VMF-211.jpg
Naposledy upravil(a) Speedy dne 01 led 2022, 20:42, celkem upraveno 1 x.
Michal Vyparina

Příspěvek od Michal Vyparina »

Luxusní historie.
"Věřím v Boha a své pistole." - škpt. Václav Morávek
"Deus vult!" - pokřik křižáků před bojem s nevěřícími
"Jdi, poutníče, a zvěstuj Lakedaimonským
že my tu mrtvi ležíme, jak zákony kázaly nám." - epitaf mrtvým hrdinům Sparty po bitvě u Thermopyl
Odpovědět Předchozí témaNásledující téma

Zpět na „Ostatní“