Ten Hurricane Mk.IIb s černou 1, BG707 pochází z GC1 Alsace, která tou dobou v září 1942 cvičila v Suezu. Pilotoval jí velitel a pozdější člen Normandie-Niemen Cdt. Joseph Pouliquen. Pro zajímavost Ujíkovi se Pouliquen v roce 1919 jako pilot zúčastnil na straně Československa bojů s Maďary na jižním Slovensku v rámci jednotky Bre 590. Létal tam na Brequetu XIV.
Jinak ten Hurricane je tak barevný, protože původně to byl Hurricane od 274. perutě RAF, s označením "Z" a 10. července 1942 byl sestřelený od Bf109 u El Alameinu s pilotem Sgt. G.J.Craggs zahynul. Vrak Hurricanu vzali, opravili a za 20 dní už byl u Francouzů. Jako nový, jenom s pár flekama od krve na sedačce.
Jelita celkem můžu, ale tak detailní nemusím být...
Děkuji za upřesnění a hlavně potvrzení, že tento stroj opravdu v tomto provedení existoval a dokonce létal!
sorry, že budu za kazišuka, ale té reknostrukci moc nevěřím.
Osobně bych to viděl na mašinu v klasické pouštní camo, kde byla na konkrétní místa nanensena "čerstvá" (tedy nevyšisovaná) Middle Stone ("střední kamenná aka písková).
Ale to je jen můj soukr. odhad.
Fotka je ve dvou publikacích a ani jednu nemám, takže nemůžu posoudit rekonstrukci. Jedna je v Hurricane at War 2 a druhá v knize Les anions britanniques aux colours francaises" od Jean-Jacques Petit.
K té bílé 6 existují 3 fotky. Třeba když se podíváte na tu bílou 6 v pozadí, tak má tmavší barvy než ta pouštní v popředí. Pouze na ní nanesli middle stone asi po opravách označení a nátěru. To jenom aby byla sranda jak to má Arma jinak.
ty pouštní mašiny jsou docela zrádné,
doma mám jednu barevnou fotku řady Spitů a ta sytost odstínů (podotýkám všechny v pouštní camo) se opravdu diametrálně liší.
A navíc, proč by přetírali jen spodní plochy, a ponechali vršek v klasické zeleno-hnědé.
Koukám, že jsem se s pouštní kamo celkem zasekal...
Projíždím net, a je fakt, že zelenou barvu u BG707 jsem našel pouze u jednoho polského bokorysu (viz obr.). Ale co občas dokážou sousedé nasekat ve svých publikacích za chyby, to asi víme všichni. A potom jen jen model Fly. Ze mně neznámé publikace (na netu bylo na ukázku jen pár stránek) je další bokorys BG707, kde je jen klasická pouštní kamo, bez zelené nebo oprav a dokonce s nápisem Theodore na čumáku a jiným lemováním Lotrinského kříže.
Zase se říkám, když je zelená prokázaná u francouzských P-40F (než mi někdo dokáže, že dekály DK decals 1:32 jsou špatně), tak proč ne u Mk.I? Z něčeho přece u Fly museli vycházet...
Láďo,
nikdo nic nedokazuje, to jsou jen mé domněnky, založené na mých skromných znalostech a logických úvahách z nich vycházejících.
Těmi fr.P-40F jsi myslel tento aršík?
tam přetřeli pouze kokardy a protože to že mašina, tak na to vyfasovali Olive Drab.
Zajímavější je toto
zdá se, že Curtiss neměl k dispozici US ekvivalenty pouštních barev a nebo tam používali univerzální barvy, použitelné na všech bojištích
Oldo Curtiss používal na US letadla(vyráběné pro USAAF) svoje ekvivalenty barev ANA od firmy DuPont. Ty francouzské Curtissy P-40 pocházely od jedotek USAAF. Ty Curtissy co se vyráběli pro RAF měli už anglické barvy BS. Angličani si to tak objednali a chtěli to tak už v USA před dodáním přes moře. Mám na to publikaci.
Oldo, ty Tvé "skromné" znalosti násobně převyšují ty mé...
Hledám stále a nic. Jde mi o nevypatlat lepší model Revell (lepší než Hasegawa) na úplně nepravdivou kamo, i když líbivou. WTF nedělám, stačí mi, že díky výrobcům modelů, dekálů apod. mám blbosti nechtíc. I např. mistr Eda se někdy utne ...
Přemýšlel jsem i když byly (dle dekálů Xtradecal) na Maltě Harriky Mk.IIa v kamo (zjednudušeně) písková + zelená, nemohly se dostat frantíkům IIB ve stejné kamo a ti domalovali hnědou? Ale nenapadá mne důvod proč a pak bych čekal přemalované znaky, které kamo Fly chybí.
Podle fotek Speedyho i ta "6"ka bude asi následně paskvil, i Arma už původní zbarvení představuje jinak - další hnědá a znaky na trup a SOP přemalované čerstvou barvou kamene a levá část křídla zřejmě z jiného stroje, spodek i vršek je výrazně světlejší. Plus možný barevný vrtulový kužel.
Zasekl jsem se, ale když mně se ty Lotrinské kříže tak líbí...
Já se ti omlouvám, že jsem tu diskuzi vůbec začal. Začíná se ze mě stávat divný štoural v detailech u kamufláží. Což sám nechci. Asi bych měl míň koukat na fotky a víc lepit.