Mne pripadla stavba Messerschmitu a kolega sa snaží postaviť Liberatora.
Pôvodný messerschmitt patril k 4./ZG 76, so základňou (v inkriminovanom čase) na letisku Praha-Ruzyně. Posádku tvorili pilot Lt. Werner Mihatch a strelec Uffz. Werner Maleck. Koho zaujímajú podrobnosti vyššie spomenutého incidentu, tak si o ňom môže prečítať tu a tu, prípadne v knihe Konečná zastávka Slovensko.
Ku stavbe: Asi netreba hovoriť, že Italeri je akýsi polotovar, ktorý vyžaduje viac či menej úprav, aby sa výsledok podobal svojmu vzoru. Záleží na náročnosti toho, ktorého "súdruha". Ja som sa rozhodol ísť strednou cestou a sústredil som sa na také dôležitejšie markanty, ktoré by mohli byť prípadnému divákovi hneď nápadné. Patrí tam napríklad výmena vrtuľových listov, mierna úprava miestami vymysleného rytia, skrátenie uchytenia ostruhového kolieska, doplnenie rámov presklenia kokpitu a rúrkovej konštrukcie za hlavou pilota a podobne. Na naznačenie lemu uchytenia krídla k trupu a narytie lemu a naznačenie otvorov na vyhadzovanie nábojníc som sa vykašľal. Bohužiaľ trup bol od výroby skrútený a zdá sa mi, že aj nesymetrický (pri pohľade spredu sa zdá, že ľavá strana je vydutejšia).
Kamufláž je rekonštrukcia podľa iných strojov z tej istej jednotky, z približne rovnakého obdobia. Farby klasika - RLM74/75/76 (Gunze H). Trupový prstenec a časť vrtuľového kužela je RLM26 - Kopferbraun (miešané od oka). Dekály sú čiastočne pôvodné (kríže), čiastočne vlastné a niečo zo zásob (svastika).
Žiaľ pri odstraňovaní masiek z prekrytu kabíny som zistil, že tá páska Kabuky, s ktorou som doteraz nemal problémy, pravdepodobne zostarla a zanecháva za sebou lepkavé zvyšky. Ako-tak sa mi to podarilo očistiť s vatičkovou tyčinkou od Tamiye(?), jemne navlhčenou liehom. Taktiež som našiel v kabíne pilinky z plastu - asi z dodatočného brúsenia nosovej časti. Nič sa nedá robiť, budem sa s tým musieť zmieriť.