P-47D Thunderbolt - otázky
P-47D Thunderbolt - otázky
Važení, potreboval by som pomôcť ohľadne Thunderboltov....
V súčasnosti nemám náladu na nejaký "vážnejší" projekt, tak som sa prehraboval kitníkom a našiel som dve stavebnice P-47D Thunderbolt. Razorbacka od Academy a Bubbletopa od Revellu. Uvažoval som, že by som si ich postavil len tak, oddychovo. Napriek tomu však nejaké tie podklady treba dodržať, preto mám otázky na veciznalých:
1. dá sa nejak zistiť (napr. podľa výrobného čísla) akým typom vrtule (Hamilton Standart Hydromatic alebo Curtiss Electric) bol vybavený konkrétny stroj?
2. ako to bolo s náterom kokpitu - boli všetky Thunderbolty natreté v kokpite tou tmavo-modrozelenou farbou alebo aj tam to bolo niečím podmienené?
Konkrétne plánujem stavať P-47D, 42-76594, QI C, Zombie a P-47D, 42-26557, OC N, Lonesome Lee II
V súčasnosti nemám náladu na nejaký "vážnejší" projekt, tak som sa prehraboval kitníkom a našiel som dve stavebnice P-47D Thunderbolt. Razorbacka od Academy a Bubbletopa od Revellu. Uvažoval som, že by som si ich postavil len tak, oddychovo. Napriek tomu však nejaké tie podklady treba dodržať, preto mám otázky na veciznalých:
1. dá sa nejak zistiť (napr. podľa výrobného čísla) akým typom vrtule (Hamilton Standart Hydromatic alebo Curtiss Electric) bol vybavený konkrétny stroj?
2. ako to bolo s náterom kokpitu - boli všetky Thunderbolty natreté v kokpite tou tmavo-modrozelenou farbou alebo aj tam to bolo niečím podmienené?
Konkrétne plánujem stavať P-47D, 42-76594, QI C, Zombie a P-47D, 42-26557, OC N, Lonesome Lee II
Pozor na neschopných - sú schopní všetkého!
Re: P-47D Thunderbolt - otázky
Tak na prvú otázku som našiel odpoveď na "konkurenčnom" fóre...
Teraz ešte zistiť, ako to bolo s tými vrtuľami...
Teraz ešte zistiť, ako to bolo s tými vrtuľami...
V zmysle porekadla - Pomôž si človeče, aj Boh ti pomôže... som si nakoniec zase pomohol sám a našiel tabuľku so zhrnutím používaných vrtulí na Thunderboltoch. Dávam to sem, keby náhodou aj niekto iný bol v podobnej situácii a hľadal takéto komplexné informácie.
Na záver by som chcel poďakovať všetkým zúčastneným za veľmi hodnotnú a vyčerpávaciu debatu!

Na záver by som chcel poďakovať všetkým zúčastneným za veľmi hodnotnú a vyčerpávaciu debatu!
-
Michal Vyparina
Laco,
zajímavé informace. Díky za ně. Neměl jsem o téhle problematice ani ponětí.
zajímavé informace. Díky za ně. Neměl jsem o téhle problematice ani ponětí.
"Věřím v Boha a své pistole." - škpt. Václav Morávek
"Deus vult!" - pokřik křižáků před bojem s nevěřícími
"Jdi, poutníče, a zvěstuj Lakedaimonským
že my tu mrtvi ležíme, jak zákony kázaly nám." - epitaf mrtvým hrdinům Sparty po bitvě u Thermopyl
"Deus vult!" - pokřik křižáků před bojem s nevěřícími
"Jdi, poutníče, a zvěstuj Lakedaimonským
že my tu mrtvi ležíme, jak zákony kázaly nám." - epitaf mrtvým hrdinům Sparty po bitvě u Thermopyl
No v této problematice se vůbec neorientuji, ale musím říct, že jsi odved dobrou práci.
Když ono je to těžké, je tu málo lidí a zřejmě to asi nikdo zmapované neměl. Ale bude se to hodit, to zas ano. 
Ujíku, tu poslednú poznámku som samozrejme myslel zo srandy. Je vždy lepšie, keď nikto k téme nič nenapíše, akoby tu boli písané bludy a dezinformácie.
Mimochodom, stále to nie je úplné - chýba tam typ vrtule bez tej manžety pri koreni. Takú má, ako alternatívnu napr. stavebnica Razorbacku od Academy.
Mimochodom, stále to nie je úplné - chýba tam typ vrtule bez tej manžety pri koreni. Takú má, ako alternatívnu napr. stavebnica Razorbacku od Academy.
- David Koktavý
Koukám, je to tu úplný flame, nestíhám číst příspěvky tak pardon že do toho vstupuji takto pozdě
Každopádně, aby platilo že "Uvažoval som, že by som si ich postavil len tak, oddychovo" , pak nelze klást takto těžké otázky
Já nedávno P-47 postavil, tak vím že ohledně vrtulí je to složité. Svoje pátrání jsem ukončil v momentě kdy jsem si udělal jasno v tom, že existovaly 3 základní druhy vrtulí. (Tamiya je má ve své 48). Vzhledem k měřítku a faktu, že za provozu se vrtule mohly měnit, jsem další výzkumy zastavil a začal raději lepit. BTW. na tu svoji P-47 M jsem objednal Curtiss 13" abych zjistil, že lepší je použít tu ze stavebnice, neboť Quick Boost má nepřesný průměr.
Přikládám dvě drobnosti co jsem na netu našel. Přehled přídavných nádrží se může hodit.
Každopádně, aby platilo že "Uvažoval som, že by som si ich postavil len tak, oddychovo" , pak nelze klást takto těžké otázky
Přikládám dvě drobnosti co jsem na netu našel. Přehled přídavných nádrží se může hodit.
Díky Davide za skutočne hodnotný príspevok. Aj prehľad nádrží sa bude hodiť.
K tej "oddychovej" stavbe kontra ťažké otázky - pri zadávaní som nevedel, že je to takto zložité. Myslel som si, že sa dá presne vyhraniť podľa výrobného čísla, výrobnej série, dodávateľa... akú vrtuľu mal konkrétny stroj. Nakoniec to budem riešiť tak, že tam dám tú podľa návodu Academy, štýlom - jakýpacopa
Takže fakt žáves.
K tej "oddychovej" stavbe kontra ťažké otázky - pri zadávaní som nevedel, že je to takto zložité. Myslel som si, že sa dá presne vyhraniť podľa výrobného čísla, výrobnej série, dodávateľa... akú vrtuľu mal konkrétny stroj. Nakoniec to budem riešiť tak, že tam dám tú podľa návodu Academy, štýlom - jakýpacopa
- David Koktavý
Tak to (bohužel) většinou bývá. Zdánlivě jednoduchá otázka má nakonec složitou odpovědˇ vyvolávající další otázky. Já tak trochu narážel na Tvoje nedávné vyjádření jak jsi s modelařením "v útlumu". Což naprosto chápu a není proto záhodno zabřehnout příliš do řešení něčeho co v konečném důsledku má minimální efekt.
Stavebnice Academy je dobrá volba, jen upozorním na špatnou polohu anténního sloupku, ten na rozdíl od potenciálně chybného typu vrtule bude vidět jak pěst na oko. Pak se říká, že Acd má dlouhé podvozkové nohy a posez modelu je tím pádem takový čapí.
Každopádně atˇ se daří a těším se na nějaké fotky
Stavebnice Academy je dobrá volba, jen upozorním na špatnou polohu anténního sloupku, ten na rozdíl od potenciálně chybného typu vrtule bude vidět jak pěst na oko. Pak se říká, že Acd má dlouhé podvozkové nohy a posez modelu je tím pádem takový čapí.
Každopádně atˇ se daří a těším se na nějaké fotky
- David Koktavý
Ještě doplním, že na Zombie jsem našel tyto fotky, kde je vrtule poměrně pěkně vidět. Troufám si podle tvaru odhadnout že to bude Curtiss Paddle blade, ale je to tedy těžké, (?)
Tá prvá fotka je už z neskoršieho obdobia, keď bol Zombie vybavený prekrytom Malcolm Hood. U tej druhej si netrúfam to tvrdiť na 100%. Ja som našiel ešte jednu fotku, kde sami zdá, že vidím rámovanie na odsuvnej časti prekrytu a vrtuľa skôr vyzerá na tú so špicatými koncami. Okrem toho má aj plechové kryty na diskoch kolies.
Mimochodom, včera mi dorazili vytlačené dekály na oba Thunderbolty, tak zanedlho asi začnem pridávať fotky zo stavby.
Hodili by sa mi fotky aj na druhého adepta - Lonesome Lee II, ja som nič nenašiel.
Mimochodom, včera mi dorazili vytlačené dekály na oba Thunderbolty, tak zanedlho asi začnem pridávať fotky zo stavby.
Hodili by sa mi fotky aj na druhého adepta - Lonesome Lee II, ja som nič nenašiel.
Ešte k tým chybám stavebnice Academy - plánujem skrátiť podvozkové nohy v hornej časti a za to upozornenie na anténny stĺpik ďakujem.
No každopadně pak všechny upravy dej pěkně do stavby ať mám co opisovat, pokud se rozhodnu To over Italy postavit. 
"Zombie" - ta byla kdysi v Monografii ABC k P-47 od Krugozoru, ne?
Celé dětství se mi vybavilo...
Celé dětství se mi vybavilo...
Build what YOU want, the way YOU want to, and above all - have fun!
ХУ А Ю ТУ ФАКИН ЛЕКЧА МИ ???
ХУ А Ю ТУ ФАКИН ЛЕКЧА МИ ???