P-47D Razorback (Academy) & Bubbletop (Revell)
P-47D Razorback (Academy) & Bubbletop (Revell)
V téme "P-47D Thunderbolt - otázky" som už predoslal, že sa chystám na stavbu dvoch Thunderboltov. Plán sa nateraz stal skutočnosťou a dnes podvečer som do nich skutočne zarezal.
Po bližšom zoznámení sa s výliskami som ako prvé rozhodol zamáznuť polyesterovým tmelom od Tamiye dve škaredé prepadliny na spodnej časti krídla, na vztlakových klapkách. Okrem toho som aj pooddeľoval drobné súčiastky do kokpitu, pričom som zistil, že v stavebnici od Revellu mi chýba prístrojová doska. Takže ma čaká skrečnutie novej.
Po bližšom zoznámení sa s výliskami som ako prvé rozhodol zamáznuť polyesterovým tmelom od Tamiye dve škaredé prepadliny na spodnej časti krídla, na vztlakových klapkách. Okrem toho som aj pooddeľoval drobné súčiastky do kokpitu, pričom som zistil, že v stavebnici od Revellu mi chýba prístrojová doska. Takže ma čaká skrečnutie novej.
Pozor na neschopných - sú schopní všetkého!
Re: P-47D Razorback (Academy) & Bubbletop (Revell)
Nevím jak velké byly ty propadliny, ale teď už je většinou tmelem hustým surfacerem.
Veľké Jarku, dosť veľké. Inak aj ja by som tmelil len sekunďákom, alebo jednozložkovým, rozpúšťadlovým tmelom (surfacer nevlastním žiadny). Nemám rád dvojzložkové veci, lebo málokedy trafím pomer, ale musel som, lebo toto by sa inak fakt nedalo. Škoda, že som bol taký rýchly a neodfotil stav pred.
Takže smola - opäť som netrafil pomer zložiek, tmel je len o málo "tvrdší", ako keď som ho naniesol.
Naďalej asi držím svoju "formu" z posledného obdobia...
Takže všetko oškrabať a umyť... a môžem rozmýšľať, čím to vytmeliť, aby sa do toho dalo aj ryť.
Doplnenie:
Tak sa to podarilo umyť - pomohol sajrajt, ktorý mi dali maďarský kolegovia na jednom patláku na čistenie pištole. Následne som to odmastil a skúsim zaliať postupne viacerými vrstvami sekundového lepidla.
Takže všetko oškrabať a umyť... a môžem rozmýšľať, čím to vytmeliť, aby sa do toho dalo aj ryť.
Doplnenie:
Tak sa to podarilo umyť - pomohol sajrajt, ktorý mi dali maďarský kolegovia na jednom patláku na čistenie pištole. Následne som to odmastil a skúsim zaliať postupne viacerými vrstvami sekundového lepidla.
- David Koktavý
Já to říkám pořád. Na takové věci MRP tmel to nejlepší. Ale smrdí, to je bohužel fakt.
Niečo málo som na Thunderboltoch porobil - v prvom rade som vyrobil novú prístrojovú dosku do reveláckeho, keďže pôvodná sa asi premiestnila do paralelného vesmíru (načo mi tam budú dve...???
). Namiešal som som približný odtieň do kokpitu a nastriekal boky kokpitu a diely do kokpitu. Sedačky som predtým upravil, aby sa aspoň trochu podobali na tie skutočné. V prvom rade som ich kapánek stenčil (na reveláckom som odfrézoval aj predlisované pútacie pásy) , pridal náznak rúrkovej konštrukcie na zadnú stenu a hlavne nápadnú hrazdičku na vrch, cez ktorú viedli ramenné pásy. Nakoniec som ešte tie sedačky vybavil pásmi.
Teraz v Coreli kreslím nejakú zjednodušenú prístrojovú dosku podľa dosky z Academy, aby som to potom vytlačil ako dekál a nalepil na tú skrečnutú.
A ešte nejaké "dokumentačné" fotky. Fotené mobilom, už ním fotíme všetko, ani neviem, kde máme kompakt Nikon, ktorým sme predtým fotili.
Teraz v Coreli kreslím nejakú zjednodušenú prístrojovú dosku podľa dosky z Academy, aby som to potom vytlačil ako dekál a nalepil na tú skrečnutú.
A ešte nejaké "dokumentačné" fotky. Fotené mobilom, už ním fotíme všetko, ani neviem, kde máme kompakt Nikon, ktorým sme predtým fotili.
Pásy vypadají moc hezky, zvlášť přezky. 
Díky Zdendo! Aj ma z toho na druhý deň bolia oči.
Jj vypadají slušně, ale osobně bych si koupil samostatný pásy.. holt sem línej.
Njn., ale holt Superfabric sa už nerobia a ako sa jedovať s plechmi, tak to radšej urobím z pásky a drôtikov. Urobil som si taký "bazmek" z kusu nejakej tyčky z tvrdšej ocele - na jednej strane som to vybrúsil do prierezu trojuholníka (zámky), na druhej strane do štvorca (pracky). Naviniem na to tenký drôtik (z kanibalizovania starého PC) a potom po dĺžke rozrežem skalpelom a vytvorí sa mi X praciek a zámkov. Ide to pomerne rýchlo, len oči už nemám také dobré a musím všetko robiť pod lupou, preto ma potom bolia. Jednoduché pásy - nemecké, americké... robím takto, ale britské pásy Sutton-Harness sú už moc zložité, tam som nútený trápiť sa s leptami. 
Apropos, lepty... v krabici od Thunderbolta Academy som našiel nedotknuté, originál zabalené lepty od ExtraTechu (EX 72 079), keby niekto mal záujem, tak sa určite dohodneme.
Apropos, lepty... v krabici od Thunderbolta Academy som našiel nedotknuté, originál zabalené lepty od ExtraTechu (EX 72 079), keby niekto mal záujem, tak sa určite dohodneme.
Dnes ma už tak neboleli oči, tak som v posledný deň dovolenky dokončil skrečovanú prístrojovú dosku. Dokončil som kresbu prístrojovky v Coreli, vytlačil ju na kúsok dekálového papiera, prelakoval a po zaschnutí laku nalepil na bielo nastriekanú plochu prístrojovky. Výsledok je do zavretého kokpitu uspokojivý.
Zkus ocelové, mě se s nima dobře dělá.
Jinak palubka gut.
Jinak palubka gut.
Tie britské pásy, o ktorých píšem sú Steel. Ja mám skôr problém s lepením, nekamarátim sa so sekundovým lepidlom. Lepí sa mi to všade, len nie tam, kde treba. Väčšinou miniem 2-3 sady pásov, než sa mi ich podarí uspokojivo nalepiť. Aj u Do-17 som musel použiť okrem konkrétnej sady na tento typ, aj pásy zo všeobecnej sady na bombardéry Luftwaffe. Ak ich robím z Tamiya pásky a nejaký pás aj pokazím, tak vyrobím nový a idem ďalej. V prípade nefarbených leptov mám problémy aj s farbením - nafarbím, a všetko to zíde dolu kým to niekam prilepím.
Nebarvené lepím přímo na sedadlo..a barvím to až zároveň s ním.
Jinak ocelový pas přilepím jedním koncem k sedačce, pak ho něčím přidržím, bo barva přeci jen ten tah neudrží a ohybám dle potřeby.. ještě se mi nestalo, že by z něj barva lezla nebo praskala. A to sem s ním na Wildcatu u ty příčky dost cvičil, než sem byl trochu spokojen.
Jinak ocelový pas přilepím jedním koncem k sedačce, pak ho něčím přidržím, bo barva přeci jen ten tah neudrží a ohybám dle potřeby.. ještě se mi nestalo, že by z něj barva lezla nebo praskala. A to sem s ním na Wildcatu u ty příčky dost cvičil, než sem byl trochu spokojen.
Dnes som mal voľno a ani oko ma veľmi nebolelo, tak som cez lupu trochu vymaľoval detaily v kokpite. Nie je to nič moc, ale do zavretých kabiniek to bude stačiť. Stihol som aj prekresliť masky na prekryty, ale potom ma už začalo páliť oko, čo predzvesť, že ho už presiľujem a radšej som prestal. Času dosť...
Skoro ráno odchádzam ako doprovod s konvojom humanitárnej pomoci do Beregova/Berehova. Vraj je to na otočku - do noci by sme mali byť späť, ja tomu síce veľmi neverím, ale keby to vyšlo, tak štvrtok, aj v piatok by som mal mať náhradné voľno a ak ma nebude bolieť oko, tak by som mohol zavierať trupy.
Skoro ráno odchádzam ako doprovod s konvojom humanitárnej pomoci do Beregova/Berehova. Vraj je to na otočku - do noci by sme mali byť späť, ja tomu síce veľmi neverím, ale keby to vyšlo, tak štvrtok, aj v piatok by som mal mať náhradné voľno a ak ma nebude bolieť oko, tak by som mohol zavierať trupy.