SAAB 35 Hotovo do vitríny

Tom

SAAB 35 Hotovo do vitríny

Příspěvek od Tom »

Aby to nebylo jednotvárné, dostala se mi nějakým řízením osudu do rukou tahle stavebnice:
SAAB 3500.jpg
Lákavá kresba, nějak ve stylu "když ptáčka lapají, pěkně mu zpívají".
No, spíš jsem očekával takovou nějakou kopii Hasegawy, jako obvykle, ale houby. Po porovnávání všeho možného, mi z toho vyšel Revell z roku 1957.
Takže uvnitř se nachází pěkný mišmaš: výlisky kopie archaického Revellu a návod je okopírovaná Hasegawa, takže leckterý modelář může být zmaten tím, co vidí v návodu a tím co nachází v rámečcích. Super decal included? Ale prosím to ne, zvolená schémata atraktivní, ale s mizerným, velmi mizerným soutiskem. Nehledě na to, že proklamovanou verzi SAAB 35SF z tohohle nepostavíte. Ono to tak zhruba odpovídá prvním strojům SAABu 35A s krátkou zádí.
A to ještě v tom mém byla podezřelá kabina, ze které se po důkladné prohlídce vyklubala kabina MiGu-21PF a ještě zprasená zbytky šedého plastu. Kdo to v téhlé firmě kompletuje...? Tak co s tím? Dílů to má jen pár.
Porovnal jsem to s uskladněnou Hasegawou, vzal glaspapír, výkresy, pentilku, rydlo, lahev vína a začal. :grin:
Nějak jsem to přeryl, něco odvrtal, vyrobil šachty podvozku, podle fotek spáchal alespoň nějaké vybavení kokpitu, stejně tam prakticky žádné nebylo. Díl s mělkou tryskou jsem odvrtal, rouru trysky jsem udělal z vypsaného fixu a tahle trubka z vnitřní strany dílu pěkně sedla na existující nátrubek. Teď už nebyl problém ho zakápnout prstolepem a na druhý konec jsem přilepil díl zbylý z rámečku MiGu-21 PF/PFM od Eduardu. Stejně tyhle díly u rour vypadají pro laika skoro stejně. Základ vany kokpitu a sedačky jsem použil z dílů z vrakoviště a podle fotek upravil do skoro podoby, upínací pásy jsem vyřízl z reklamního letáku cca odpovídající barvy, netřeba v tomto případě plýtvat kvalitním materiálem a stejně tam moc vidět nebude. Ještě je potřeba dodělat pylony pod křídla a pitotky, různé vstupy a lapače které ve stavebnici nejsou. Kabinu jsem ještě stihl sehnat od Pavly pro SAAB 35A, vaku, ale sedí.
Saab 3501.jpg
Saab 3502.jpg
Sice není apríl, ale začíná okurková sezóna.
P.S. pěkně prosím, tohle fakt nedělejte [-X Nudíte se? Kupte si medvídka mývala. Aha, tak to už dneska taky nejde, je to zakázané.
Snad Sába dotáhnu do koukatelného konce, naposled jsem ho stavěl 1/100 od VEB Plasticart, to je hodně dávno. Taky krátká verze.
Naposledy upravil(a) Tom dne 10 zář 2024, 16:47, celkem upraveno 3 x.
Jarek S.

Re: SAAB 35

Příspěvek od Jarek S. »

Hmm pěkny maso..
Tom

Příspěvek od Tom »

No jo, občas si připadám jak strýc František z Jirotkova Saturnina, vezmu hromadu bezcenných odpadků a snažím se z toho vykutat skvost... :sculptor:
Netřeba to brát vážně, vždyť je to jen relaxace, nikoliv smysl života.
Jarek S.

Příspěvek od Jarek S. »

Ale jo, proč ne, když tě to baví. ;-I
Speedy

Příspěvek od Speedy »

Tak to je maso. :)
"Lepím z krabičky a vůbec se za to nestydím."
ujík

Příspěvek od ujík »

Máš můj obdiv. [-o<

Já tomuhle rozumím u věcí, kde není adekvátní náhrada. Nebo z nostalgie slepit, pěkně nabarvit. Ale na druhou stranu, když tě to baví, tak je to naprosto v pořádku. ;-I
Tom

Příspěvek od Tom »

Tak má tu být Old Tool, ne? :-D
A tohle určitě podmínky splňuje, čím starší tak lepší. Jen to nezraje jako víno :( :D
Ono to nějak dopadne. Ale mám dojem, že SAAB 35A z počáteční produkce jako pořádný model není, jen pozdější verze. Možná konverzní díly. Nevím.
ujík

Příspěvek od ujík »

Tvl, já jsem ale blb. Dyk je to tady Old Tool skupinovka. ](*,) :grin: :grin:
Olda Homola

Příspěvek od Olda Homola »

Draken, moje oblíbené letadlo.
Držím palce!
2026:
1. Morane M.S.406C-1

Obrázek

MAGA! Make America Go Away!!
Tom

Příspěvek od Tom »

ujík píše: 05 čer 2024, 11:32 Tvl, já jsem ale blb. Dyk je to tady Old Tool skupinovka. ](*,) :grin: :grin:
:grin: :grin: :grin: :grin: :grin: :grin: :grin: :grin: :grin:
V pohodě :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D
Tom

Příspěvek od Tom »

Je to sranda, některé díly moc nesedí a dělají relativně široké spáry nebo schůdky. Ale většinou jsou větší, takže přebytky se dají zbrousit a plast neprotestuje.
Křídla a směrovka jsou zatím nasucho, protože kolem čumáku bude ještě broušení a tmelení. Na křídlech jsem na spodní straně dodělal pylony a celkově pár dalších detailů.

Náhodou jsem kápl prstolep do mističky se zaschlým tamiyáckým šedým tmelem, ten změknul a s prstolepem se smíchal. Tak jsem to využil coby vylepšený tmel, funguje. A našel jsem konečně skoro ztracené jehly na pitotky.
Saab 3503.jpg
Tom

Příspěvek od Tom »

Zase doděláno několik detailů na trupu a křídle, které všeobecně rámečky ani neobsahovaly. Čumák si žádá ještě něco broušení.
Saab 3504.jpg
Tom

Příspěvek od Tom »

Dolepené končetiny, teď zase po vytvrdnutí přetmelit přechody.
Jde to pomalu, ale jde to. Standardní sochařina a modelařina. Jako letadlo to vypadat bude.
Saab 3505.jpg
Tom

Příspěvek od Tom »

Pár drobných dílů - něco nebylo vůbec - takže od nuly, něco upravené, aby to jakž takž vypadalo.
Saab 3506.jpg
ujík

Příspěvek od ujík »

Pěkná práce. =D>
Odpovědět Předchozí témaNásledující téma

Zpět na „Old Tool“